Już w najbliższą niedzielę do przypałacowego gospodarstwa w Kraskowie powróci cieszący się ogromną popularnością Targ Ziemi124, podczas którego znów można będzie zaopatrzyć się w zdrowe produkty lokalnych producentów i kupić piękne rękodzieło. Znana jest już lista wystawców, którzy zawitają do Kraskowa 3 kwietnia.
Inicjatywa zorganizowania targu narodziła się w 2016 roku. Pomysł Kooperatywy124, by do przypałacowego gospodarstwa zaprosić wytwórców, którym szczególnie na sercu leży smak i jakość serów, miodów, wędlin, napojów, wypieków, warzyw oraz owoców, okazał się strzałem w dziesiątkę. Co miesiąc do Kraskowa ściągały tłumy zainteresowanych nie tylko dobrą żywnością, ale też unikalnymi wyrobami rękodzielników czy małych manufaktur.
Po zimowej przerwie Kooperatywa124 ponownie zaprasza w swoje progi. – Mimo, że czas smutny i trudny wracamy po zimie i szykujemy się na 03.04 do kwietniowego TargZiemi124 w Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie. Gospodarstwa pracują, rośliny budzą się do życia. Szykujcie się na spotkanie z Waszymi Ulubionymi Wytwórcami, na ich nowe i znane Produkty. Dobrze będzie wymienić uściski. Zabierzcie swoje rodziny, Przyjaciół i jeśli gościcie i opiekujecie się swoich gości z Ukrainy. Ugościmy kooperatywnie, jak umiemy. Czekamy niecierpliwie na Was wszystkich, do zobaczenia! – zapraszają organizatorzy wydarzenia.
Targ Ziemi odbędzie się 3 kwietnia w godz. 11.00-15.00. Odwiedzających ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie powitają:
- Pyszna Zofia – Rolniczy Handel Detaliczny Zofia Górak – chleb orkiszowo żytni na mące bio, dzikie pesto, humusy, dżemy, bułki na podmłodzie jak za dawnych lat,
- Pasieka Gołaszyce – Łukasz Piechurski – młody wiekiem, ale bogaty w pszczelą wiedzę pasjonat fruwających robotnic. Warsztaty: Kocham pszczoły – oddolna akcja wspierająca pszczelarzy i ich pasieki,
- Gospodarstwo rolne octy owocowe – oksymel, musztardy i octy najprzeróżniejsze, serek kiszony, smalec z fasoli,
- Pracownia TINY BEAR Karolina Dąbrowska – rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku Robótki Karolka,
- Z Natury Lepsze- Mydlarnia – kosmetyki z natury, mydło kozie,
- Monika Kołataj – wełna w wykonaniu ultra; od kołowrotka do swetra,
- Sernica Dolnośląska – gouda owcza i kozia dłuuuugo dojrzewająca,
- Palce lizać – masło sklarowane,
- Sery Stróżańskie – nabiał owczy wszelaki,
- Gospodarstwo Rolne Szczypiorki – wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa
- Eko-Ar Przetwory z Aronii – cuda z ekologicznej aronii,
- Gospodarstwo Pasieczne Elżbieta Malinowska – miody odmianowe, miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki
- KUCHNIA domowa – Skarby Lasu Zofia Kowalczyk – soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur,
- Dyniowy zakątek – dynia od A do Z
- Wańczykówka – nabiał krowi i owczy,
- Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko,
- Projekt slow food Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie: kawa , ciasto gospodarskie, kocioł sezonowy, pajdy serowo-ziołowe, zdrowe desery, BIOdanie na gorąco,
- Marta Klimek – rękodzieło związane z ozdobami do włosów dla kobiet, dzieci. Opaski, spinki, wianki. Dywany, podkładki wykonane na szydełku.
- Fryborska Manufaktura Miodownicza Justyna Jaczewska – pierniki tradycyjne według starych śląskich receptur,
- Marek Kruk ogrody bio jabłko – ekologiczne soki jabłkowe i owoce,
- Ewelina Michalik – Sznurki i Pasje – rękodzieło: makrama, filc, sznurek, wełna , włóczka, drewno, tykwa,
- Pasieka pod Ślężą – Krzysztof Staryszak
- Jagodowe Pole – cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy,
- Roksana Krzyśko – La Libertà – świece sojowe, ręcznie robione świece z wosku sojowego
- Betty B. – kolorowe czapki, naładowane pozytywną energią oraz biżuteria w stylu Betty B.,
- Gospodarstwo Rolne Karolina Ożga – mąka z Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka żytnia, ziemniaki ekologiczne, soja ekologiczna i jej przetwory: mleko,tofu, wegańskie pasty,
- Maciej Grzywna – herbaty ziołowe z własnych upraw,
- Aber Ceramika – Bernadetta Abrahamik- ceramika bajecznych barw,
- Granitowa Galeria Aleksandra Skolak – biżuteria, drobiazgi, praktyczne i dekoracyjne elementy wyposażenia wnętrz – wszystko to wykonane z naturalnych dolnośląskich skał,
- Kamila Gałązka – Kadoo- Swetry, bluzki, torby – dziewiarstwo ręczne,
- Bartosz Ostrowski „BABETTE” – oryginalne, vege smakołyki w ekologicznych opakowaniach powstałe z dbałością o lokalność i środowisko,
- naturalnie.eco – Len, len, LEN – odmieniany przez wszystkie przypadki,
- Robótki Karolka – szydełko w ruchu. Efekt? Zobaczcie sami!
- Pracownia Kreatywności – Joanna Maciejewska – malowana porcelana, malowane torby, kurtki,
- Koala Fashion Jolanta Kalinowska – torebki ze sznurka bawełnianego,
- Przetwórnia Warzyw Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder – kiszone warzywa i zakwasy z Doliny Baryczy.
/mn/