Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Miłosna kolacja

Czary Penelopy: Miłosna kolacja

0

Chyba każdy lubi, gdy ukochana osoba zaprasza  na romantyczną kolację. Jednak często w tym szczególnym, zbliżającym się dniu walentynkowego szaleństwa zastanawiacie się, gdzie pójść, by było miło, intymnie i by naprawdę spędzić ten wieczór w  miłej atmosferze. Jeżeli obawiacie się, że w knajpkach będzie tłum (a tego zdecydowanie nie lubicie), to proponuję sprawić swej sympatii niespodziankę i zorganizować  kolację w domu. Jak tego dokonać? To proste! Naturalne światło świec stworzy niepowtarzalny klimat i atmosferę tajemniczości, która powinna towarzyszyć takiemu wieczorowi. Świeże kwiaty wspaniale odświeżą otoczenie a odpowiednia muzyka wprowadzi Was w romantyczny nastrój. Do tego smakowite jedzenie i dobre trunki . To już prawie cały przepis na  naprawdę udany wieczór.

Proponuję przygotować lekką sałatkę z paluszkami chlebowymi. A  zamiast deseru zrobić poncz kawowy.

Potrzebujemy:

Sałatka:

25dag piersi z kurczaka

3 plastry ananasa

miks sałat-paczka

pół puszki zielonego groszku

puszeczka mandarynek

pół słoiczka pieczarek

Sos:

pół małego pojemnika jogurtu

2 łyżki majonezu

2 łyżki soku z ananasa

ząbek czosnku

szczypta imbiru

szczypta curry

czarny pieprz do smaku

pół łyżeczki cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

migdałowe płatki lub słupki-2 łyżki

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do wrzątku z dodatkiem Vegety i gotować na małym ogniu 20 minut, po czym odcedzić i ostudzić. Plastry ananasa, pieczarki osączyć, pokroić, wymieszać z osączonym groszkiem i kurczakiem. Jogurt, majonez i sok z ananasa wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Miks sałat nałożyć do salaterki lub na talerzyk, na sałatę wyłożyć przygotowaną sałatkę i dekoracyjnie polać sosem.  Na suchej patelni  uprażyć migdały i posypać nimi sałatkę. Jeść zajadając paluchami chlebowymi.

Paluchy chlebowe:

pół małego chleba (w całości)

jajko

szczypta soli

bułka tarta

olej

Ukroić z chleba kromki o grubości 2cm. Odciąć skórkę, pokroić w podłużne paluchy.Jajko roztrzepać, posolić, paluchy chlebowe panierować w jajku i bułce tartej. Obsmażyć z każdej strony na oleju na rumiano. Położyć na sałacie.

Poncz  (wydaje mi się lepszym pomysłem na ten wieczór niż słodki deser):

150 ml świeżo zaparzonej kawy espresso

150 ml dobrego rumu

2 łyżeczki cukru

Zaparz dobrą kawę espresso. Do szklanek na poncz wlej taką samą ilość rumu i gorącej kawy. Aby poncz składał się z dwóch warstw, najlepiej powoli wlewać kawę łyżeczką. Napój posyp cukrem i od razu podawaj. Ta ilość składników wystarczy na przyrządzenie dwóch porcji. Przepis na poncz pochodzi z książki pt.”Smaki Toskanii”.

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

Poprzedni artykułPolecamy: „Podróże małe i duże, czyli jak zostaliśmy światowcami”
Następny artykułLudzie z pasją: Jakub Stefańczyk