Wielkie garnki, patelnie, salaterki i książki kucharskie to główne narzędzia pracy dwudziestu czterech uczniów szkół zawodowych z Wrocławia oraz Berlina, biorących udział w gastronomicznej wymianie fachowej. Uczestnicy w wieku 16-18 lat przez tydzień będą mieli okazję poznać w Międzynarodowym Domu Spotkań Młodzieży w Krzyżowej tajniki gastronomii swojego geograficznego sąsiada. Bigosik, golonka, pierogi, kiełbaski czy pomidorówka – każdego, kto wkrótce będzie przebywał w Krzyżowej poczuje całą gamę różnorodnych kuchennych zapachów, zarówno kuchni polskiej, jak i niemieckiej.
W ramach gastronomicznej wymiany fachowej uczniów dwóch szkół partnerskich, które swoje pierwsze spotkanie przeprowadzą właśnie w Krzyżowej, młodzież najpierw w sposób teoretyczny, z książką kucharską w ręku, odkryje typowe, a także i nietypowe polskie i niemieckie potrawy. Uczestnicy poznają od podszewki tajniki obydwu kuchni, wspólnie zrobią zakupy, po czym już podczas swoich pierwszych praktycznych zmagań z kuchenką gazową i piekarnikiem spróbują zainspirować się nawzajem swoimi zdolnościami kulinarnymi, tworząc przeróżne potrawy. Gastronomiczne spotkanie wraz ze wspólnym gotowaniem da im również możliwość nauczyć się obcych zwrotów, zwłaszcza z zakresu gastronomii.