Na to tradycyjne danie Czesi zazwyczaj oferują swój fenomenalny camembert – Hermelin, który można dostać w wielu smakach. W knajpkach serwują również smażony ser Edam lub smażony rodzimy ser Niva. Ten ostatni to ser pleśniowy. Pyszny jest każdy.
Gdy jestem u naszych południowych sąsiadów, najczęściej kupuję smażoną Nivę, bo lubię charakterne sery. Smażeny syr z hranolkami to jedno z moich ulubionych czeskich dań. Jest to potrawa ciężka i bardzo sycąca, z tego powodu pozwalam sobie na takie danie raz w roku.

Potrzeba:
ser – dowolny ulubiony- Edam, camembert, 4 sztuki
3 jajka
bułka tarta
Każdy kawałek sera zamoczyłam w rozbełtanych jajku i obtoczyłam w bułce tartej. Czynność powtórzyłam dwukrotnie, by ser był dobrze zabezpieczony i nie wyciekł podczas smażenia. Smażę w głębokim tłuszczu kilkadziesiąt sekund do zrumienienia. Do tego obowiązkowe są frytki i ser tatarski. No i bursztynowy napój…
Smacznego!
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch





![Strażacy interweniowali po alarmie z czujki tlenku węgla [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/12/Tlenek_wegla_w_Strzegomiu-6-100x75.jpg)



![Świąteczny koncert zespołu i chóru Armii USA wkrótce w Świdnicy. Wygraj zaproszenie [KONKURS]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2023/04/Orkiestra-Sil-Powietrznych-Stanow-Zjednoczonych-w-Europie-21-04-2023-Swidnica-5-100x75.jpg)
![Muzyczna uczta w Barokowym Zakątku. Wygraj zaproszenia na koncerty! [KONKURS]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Petra-Matejova-podczas-Dni-Muzyki-Kameralnej-2025.11.16-2-100x75.jpg)