1300 pączków, faworków i róż karnawałowych wykonały panie z „Klubu Starszaka” w Grodziszczu. To już kolejna odsłona kulinarnych zdolności „starszaków”, którzy tym razem zadbali o kultywowanie tradycji na dzień przez Tłustym Czwartkiem.
– Tradycyjne polskie pączki robi się z ciasta drożdżowego, nadziewa konfiturą i smaży na smalcu, ale do każdej potrawy kulinarnej i smacznych deserów i ciast potrzebne jest serce i sprawna ręka gospodyni– podkreślają panie z Grodziszcza. Oczywiście każda z nich korzysta z przepisów i rad przekazanych od swoich mam i babć, które skrzętnie pielęgnują.
Seniorzy swoje działania realizują wspólnie ze Stowarzyszeniem Na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi Grodziszcze „Sztafeta Pokoleń”. – W ubiegłym roku na święta bożonarodzeniowe wspólnie dekorowaliśmy wieńce adwentowe i stroiki oraz pierniczki. Tym razem postanowiliśmy kontynuować ubiegłoroczną tradycję pieczenia pączków, faworków i róż karnawałowych – dodaje Anna Rusak z Klubu Starszaka.
/UG Świdnica/