Strona główna 0_Slider Co jedzą pacjenci świdnickiego szpitala? Kończy się pilotaż programu „Dobry posiłek”

Co jedzą pacjenci świdnickiego szpitala? Kończy się pilotaż programu „Dobry posiłek”

0

Od dwóch lat każdy z pacjentów świdnickiego szpitala na stronie internetowej Samodzielnego Zespołu Opieki Zdrowotnej w Świdnicy mogą przeczytać i zobaczyć, co jedzą. Placówka jest jedną z 43 na Dolnym Śląsku, które uczestniczą w pilotażowym ministerstwie zdrowia „Dobry posiłek”. Jak zapowiada dolnośląski NFZ, finał pilotażu nastąpi we wrześniu, ale to nie oznacza, że dotychczasowa praktyka i dopłaty zostaną wycofane.


Celem programu jest zapewnienie pacjentom różnorodnych, pełnowartościowych posiłków. Odpowiednie żywienie to kluczowy element procesu leczenia, a zdrowa dieta poprawia ogólny stan zdrowia korzystanie wpływając na proces rekonwalescencji. Dobrze odżywiony pacjent ma więcej siły i szybciej wraca do zdrowia.

Uczestnik programu zgodnie z rozporządzeniem powinien znać jadłospis, w którym zawarte są informacje o rodzaju posiłku i jego składzie, dobowych sumach wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej diet z podaniem ilości białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i soli, sposobie obróbki posiłku, obecności alergenów. Jadłospisy podawane są na stronie szpitala na każdy tydzień.


W ramach programu szpitale zobowiązane są do udzielenia pacjentom porad żywieniowych i edukacji z zakresu prawidłowego żywienia. Muszą także zatrudniać dietetyka.

– W naszym województwie w pilotażu uczestniczą 43 szpitale. Dodatkowo otrzymują od NFZ 25,62 złotych na każdego hospitalizowanego pacjenta na dobę. Oznacza to, że od 2023 roku dolnośląski NFZ przekazał na ten cel już ponad 100 milionów złotych – powiedziała Anna Szewczuk-Łebska rzeczniczka prasowa dolnośląskiego NFZ

Od października nowe standardy

Program Dobry Posiłek został przedłużony do końca września. – Nie oznacza to jednak, że po tym czasie posiłki w szpitalach ulegną pogorszeniu. Wręcz przeciwnie, bo do konsultacji publicznych trafił projekt rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia, który wprowadzi jednolite standardy żywienia pacjentów we wszystkich szpitalach w Polsce – zapewnia rzeczniczka dolnośląskiego NFZ.

Nowe przepisy wskażą charakterystykę diet dla osób dorosłych, dzieci i młodzieży oraz kobiet w ciąży i karmiących, wykaz produktów zalecanych i przeciwskazanych dla poszczególnych diet czy szczegółowe wymagania dotyczące wartości energetycznej i odżywczej posiłków.

Posiłki będą przygotowywane w oparciu o jadłospisy opracowane przez dietetyków, a lekarze, biorąc pod uwagę potrzeby pacjenta oraz ocenę jego stanu odżywienia zdecydują o rodzaju i czasie trwania diety oraz jej ewentualnych modyfikacjach (po ewentualnej konsultacji z dietetykiem).

Dieta będzie dostosowywana nie tylko do potrzeb zdrowotnych pacjenta, ale – jeśli pozwoli na to jego stan zdrowia – również do jego przekonań światopoglądowych, czyli np. wyborów związanych z wegetarianizmem.

Podobnie jak w programie pilotażowym szpitale będą zobowiązane do regularnej publikacji jadłospisów, wyników badań laboratoryjnych, materiałów edukacyjnych a także uwag zgłaszanych przez pacjentów w specjalnie utworzonej do tego zakładce ,,Żywienie dla zdrowia” na swojej stronie internetowej.

Szpitale otrzymają na ten cel dodatkowe środki finansowe, a nowe przepisy dotyczyć będą również szpitali, w których proces żywienia obsługiwany jest przez firmy cateringowe -informuje dolnośląski NFZ.

/NFZ, opr. red./

Poprzedni artykułPróba generalna na piątkę
Następny artykułMuzyczna Altana z Natalią Widuto i Dawidem Cichym