Skarżyli się na gorączkę i ból brzucha. Kilkadziesiąt osób zatruło się podczas posiłku zaserwowanego na półmetku III LO w Świdnicy, kilka trafiło do szpitala. Świdnicki sanepid ustalił przyczynę problemów i prawdopodobne jej źródło.

30 maja uczniowie sześciu klas, nauczyciele i zaproszeni goście bawili się na balu półmetkowym w restauracji hotelu Esperanto. „Impreza została zorganizowana przez rodziców i przebiegała bez zakłóceń do północy. Uczniowie zjedli obiad oraz deser, a w posiłku uczestniczyli także nauczyciele, którzy nie zgłosili żadnych dolegliwości zdrowotnych” – napisał serwis walbrzych24.pl, powołując się na dyrektora szkoły. Jak ustalił portal, po balu uczestnicy zaczęli zgłaszać dolegliwości, a 4 czerwca świdnicki sanepid informował o 45 przypadkach zatrucia pokarmowego. W tej sprawie zostało wszczęte dochodzenie epidemiologiczne.
Dochodzenie zostało zakończone i udało się ustalić zarówno skalę zatrucia, jak i jego najbardziej prawdopodobne źródło.
Jak podaje Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Świdnicy, w imprezie uczestniczyły 192 osoby. – Objawy chorobowe wystąpiły u 75 osób, w tym u 71 uczestników „półmetka”, 2 pracowników lokalu, 1 osoby z kontaktu z osobą zatrudnioną w lokalu, 1 osoby, która nie uczestniczyła w „półmetku”, ale spożywała deser „tiramisu” podawany na tej uroczystości. W związku z występującymi objawami chorobowymi hospitalizacji wymagały 3 osoby. Ponadto, do dnia 18.06.2025 r., dodatnie wyniki badań w kierunku obecności pałeczek Salmonella Enteritidis uzyskano u 12 osób, w tym u 2 osób podlegających hospitalizacji – wylicza Beata Kryjak, kierowniczka oddziału nadzoru w PSSE. Dodaje, że na podstawie przeprowadzonego dochodzenia epidemiologicznego ustalono również, że przy produkcji i wydawaniu posiłków pracowało 16 osób. Badania laboratoryjne materiału biologicznego pobranego od tych osób nie wykazały obecności pałeczek Salmonella Spp.
Sanepid uzyskał informację o powstaniu ogniska epidemicznego 2 czerwca i w tym samym dniu przedstawiciele stacji przeprowadzili urzędową kontrolę żywności w obiekcie, w którym zorganizowano uroczystość. Jak informuje Beata Kryjak, kontrola sanitarna wykazała nieprawidłowości, za które osoba odpowiedzialna została ukarana mandatem karnym. – Ponadto, względem podmiotu wykonującego działalność w skontrolowanym lokalu wszczęto postępowanie administracyjne mające na celu wyegzekwowanie usunięcia stwierdzonych niezgodności z przepisami prawa żywnościowego – podaje szefowa nadzoru PSSE.
– Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świdnicy wskazuje jednak, że nie stwierdził zależności pomiędzy nieprawidłowościami stwierdzonymi w toku podjętych czynności kontrolnych, a wystąpieniem ogniska zatrucia pokarmowego. Mając na względzie ochronę zdrowia konsumentów wskazany zakład będzie przedmiotem kolejnych kontroli sanitarnych – zapowiada Beata Kryjak.
Agnieszka Szymkiewicz
![Dał „nauczkę” nauce jazdy. „Takich cudownych kierowców mamy” [VIDEO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/10/Clipboard01-238x178.jpg)

![W świdnickim schronisku świętują Dzień Kundelka i jubileusz [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/10/Dzien-Kundelka-i-10-lat-FMP-schronisko-Swidnica-25-10-2025-52-238x178.jpg)
![Dał „nauczkę” nauce jazdy. „Takich cudownych kierowców mamy” [VIDEO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/10/Clipboard01-100x75.jpg)


![Strażacy próbują pomóc rannemu łabędziowi [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2024/04/straz-pozarna-100x75.jpg)


![Wyjątkowa Świdnica. Zobacz zdjęcia czytelników [ROZWIĄZANIE KONKURSU]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/10/Altana-w-Parku-Mlodziezowym-w-Swidnicy-2025-fot.-Marlena-Jozefow-100x75.jpg)
![Jesień w Świdnicy i okolicy na fotografiach czytelników [ROZWIĄZANIE KONKURSU]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/10/page-jesien-na-fotografiach-czytelnikow-2025-100x75.jpg)