Strona główna Wydarzenia Gmina Świdnica Pączki ziemniaczane. Przepis 106-letniej mieszkanki gminy Świdnica

Pączki ziemniaczane. Przepis 106-letniej mieszkanki gminy Świdnica

0

Helena Koprowska jest najstarsza mieszkanką gminy Świdnica, a w tym roku świętować będzie 106 urodziny. Od zawsze powtarza, że sekretem jej długowieczności są rodzinne geny oraz witamina M – czyli miłość rodziny.  Mieszkanka Lutomi Górnej dzieli się sprawdzonym przepisem na pączki ziemniaczane.

Na zdjęciu 105. urodziny Heleny Koprowskiej, 28 października 2024r.

Pani Helena przez wiele lat na Tłusty Czwartek obdarowywała najbliższych pysznymi pączkami. Spod jej ręki w ciągu jednego dnia wychodziły dziesiątki pysznych pączków i faworków, długo zachowujących świeżość. Wśród nich były pączki ziemniaczane. Jak je przygotować?

Składniki na około 20/25 szt. w zależności od średnicy foremki

  • 4 żółtka średnich jajek
  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g masła – 1/4 kostki
  • 100 g cukru – około 1/3 szklanki
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • mały słoiczek musu lub konfitury na nadziewania pączków
  • 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do oprószenia gotowych pączków.

Akcesoria

  • blat lub stolnica z wałkiem;
  • cedzak do wyjmowania pączków
  • szklanka do wycinania pączków lub foremka do wycinania o średnicy 7,5 cm ;
  • duży i szeroki garnek;
  • ręczniki papierowe do kładzenia pączków po usmażeniu; szpryca z długim dziobkiem do nadziewania pączków lub plastikowa duża strzykawka;
  • szklanka o pojemność 250 ml.

Wykonanie

Ugotowane i przestudzone ziemniaki należy przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce. Następnie przygotować zaczyn. W tym celu należy lekko podgrzać mleko a masło roztopić w rondelku na małej mocy palnika. Świeże drożdże wymieszać z 3 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru. Całość dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Następnie dodać resztę składników: mąkę, zmielone i przestudzone ziemniaki, cukier, 4 żółtka jaj, masło, mleko, szczyptę soli. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut.

Na stolnicę wysypać trochę mąki i przełożyć wyrośnięte ciasto drożdżowe, oprószyć je mąką również od góry. Ciasto rozwałkować na grubość około 2-2,5 cm. Foremką o średnicy 7,5 cm lub szklanką wycinać pączki. Następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min.

W tym czasie przygotuj akcesoria: cedzak, szeroki garnek, ręczniki papierowe, olej do smażenia. Na rozgrzany olej kłaść pączki aby mogły swobodnie pływać w szerokim garnku. Smażyć po 3 minuty z każdej strony. Jeżeli pączki będą zbyt szybko nabierały koloru zmniejsz moc palnika i obniżyć temperaturę smażenia. Po usmażeniu pączki wyjąć na ręcznik papierowy, a po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Jak podpowiada pani Helena, sekretem na pyszne pączki  jest wyczucie odpowiedniej konsystencji ciasta. Nie wszystkie składniki można odważyć czy odmierzyć za pomocą szklanki. Ciasto trzeba czuć „pod ręką”, zatem tak ważne jest porządne wyrobienia ciasta. Czasami można dodać odrobinę spirytusu, to wtedy pączki nie będą piły tłuszczu. Odrobina wyczucia, a dobry efekt zapewniony!

/UG Świdnica, opr. red./

Poprzedni artykułPolicyjna akcja przed Prokuraturą Okręgową w Świdnicy
Następny artykułZagramy z Borem w nietypowym terminie