[KONKURS DIJO PIZZA] Od Lamborghini do pizzerii. Tak w skrócie można opisać historię Alana. Jego pasja i miłość do włoskiej pizzy, pozwoliły mu na stworzenie wyjątkowego miejsca, które odwiedzają świdniczanie oraz turyści i to nie tylko z Polski. Od ponad dwóch lat w Świdnicy można zasmakować odrobiny Włoch, Dijo Pizza zlokalizowana jest przy ul. Żeromskiego, w miejscu, w którym działał kiedyś sklep Świdniczanka.

W 2022 w Świdnicy pojawiła się pizzeria, która w krótkim czasie zdobyła serca mieszkańców oraz turystów. Ten lokal, to historia młodego chłopaka, który połączył swoją pasję do gotowania z miłością do tradycyjnej włoskiej pizzy, tym samym tworząc lokal pełen smaku, historii i autentyczności. Jego droga do sukcesu nie była łatwa, ale determinacja i zaangażowanie sprawiły, że jego pizzeria stała się jednym z najchętniej odwiedzanych miejsc w regionie. Jak sam mówi, na początku z włoskich “produktów” chciał mieć Lamborghini, ale ze względu na wysoką cenę tego samochodu, postanowił otworzyć włoską pizzerię. To najczęściej opowiadana przeze mnie anegdota – podkreśla Alan.
Początki – od marzenia do rzeczywistości
Alan od zawsze marzył o własnym biznesie i w pewnym momencie stanął przed wyborem: branża budowlana czy gastronomiczna? Ale jak sam mówi, w budowlance bywa ciężko, m.in. trzeba dużo nosić, a np. od układania płytek bolą plecy (z przymrużeniem oka), więc wybrał gastronomię. Po dwóch latach nie żałuje swojego wyboru, bo założył własny biznes w rodzinnym mieście, które wg niego potrzebowało takiego miejsca na swojej kulinarnej mapie.
Tradycja w nowoczesnym wydaniu
Kluczowym elementem, który przyciąga gości do Dijo Pizza, jest pasja, z jaką Alan podchodzi do każdego obszaru działalności. Co ważne, menu jest inspirowane klasycznymi przepisami, ale z odrobiną nowoczesności. Alan podkreśla, że Dijo Pizza stawia na jakość składników – sos pomidorowy przygotowuje na bazie świeżych, lokalnych pomidorów, a ciasto, choć tradycyjne, wyrabiane jest według autorskiej receptury, by uzyskać idealną chrupkość i puszystość.
– Dijo Pizza jest miejscem, gdzie stary włoski kunszt kulinarny spotyka się z nowoczesnym podejściem do obsługi Klienta, a w lokalu panuje atmosfera jak w prawdziwym, włoskim domu. Klienci mogą obserwować, jak powstaje pizza – od momentu przygotowania ciasta, przez rozkładanie składników, aż po wypieczenie w piecu opalanym drewnem – opowiada Alan.

Pasja, która przemawia
„W naszej pizzerii nie chodzi tylko o serwowanie smacznej pizzy, ale również o tworzenie więzi z Klientami”.
– Jako młody przedsiębiorca, mam sporo znajomych i to oni są dla mnie wsparciem, bo zawsze mogę na nich liczyć. To właśnie dlatego stworzyłem w Świdnicy miejsce, w którym można się spotkać i porozmawiać przy smacznej, włoskiej pizzy – stwierdza właściciel pizzerii.
– Gdy pracujesz z sercem, widać to w każdym kęsie – mówi Alan, podkreślając, że za każdym daniem stoi nie tylko talent kulinarny, ale także ogromna miłość do tego co robi.

Nowe Horyzonty
Dziś pizzeria Alana, jak sam zauważa, jest miejscem, które odwiedzają zarówno ci, którzy szukają autentycznych włoskich smaków, jak i ci, którzy pragną poczuć się jak w prawdziwym włoskim domu. W okresie letnim Dijo Pizza otwiera dla swoich Klientów ogródek, w którym można spędzić czas na świeżym powietrzu.
Dijo Pizza oferuje możliwość zarezerwowania stolika dla większej grupy osób, np. na urodziny czy też spotkanie firmowe. Co więcej z chęcią podejmiemy współpracę z firmami, które organizują np. Pizza Day, wtedy możemy dostarczyć do takiej firmy pyszną włoską pizzę w bardzo dobrej cenie – podkreśla Alan.
– Dla mieszkańców przygotowaliśmy konkurs, w którym można wygrać 3 dowolne pizze – wystarczy tylko wejść na nasz profil na Facebooku (https://www.facebook.com/dijopizza) i napisać komentarz pod najnowszym postem, na temat tego, dlaczego lubicie włoską pizzę? Z nadesłanych komentarzy wybierzemy 3 najlepsze i nagrodzimy te osoby darmową pizzą – zaprasza właściciel Dijo Pizza.
– Mam jeszcze wiele planów, ale o tym już niebawem, a na ta chwilę to co mogę dodać, to więcej składników na pizzę – mówi Alan.

/Artykuł sponsorowany/
/Konkurs jest organizowany i przeprowadzany przez Dijo Pizza/