Strona główna 0_Slider Miesiąc po kuchennych rewolucjach Magdy Gessler Baszta zamyka działalność

Miesiąc po kuchennych rewolucjach Magdy Gessler Baszta zamyka działalność

0

Restauracja Baszta w mediach społecznościowych ogłosiła koniec działalności. Przed miesiącem lokal był uczestnikiem programu „Kuchenne rewolucje”, a właściciel liczył na „odczarowanie” miejsca, w którym żadna działalność kulinarna długo się nie utrzymała.


„Dwa lata temu w czerwcu zaczęła się piękna przygoda! Byliśmy podekscytowani, szczęśliwi i chętni by dzielić się z Wami tym, co kochamy najbardziej! Czyli pysznym jedzeniem i świetnymi cocktailami. I tak właśnie było. Gościliśmy Was w basztowych murach, serwowaliśmy pyszności, towarzyszyliśmy w ważnych dla Was chwilach i za to wszystko dzisiaj bardzo dziękujemy! To było coś! Nigdy tego nie zapomnimy! Jednak pewnych rzeczy człowiek nie przeskoczy i nadszedł czas, żeby jedne drzwi zamknąć, aby otworzyć kolejne… Nasza historia tutaj się kończy, oficjalnie Baszta zamyka swoją działalność. Dziękujemy Wam za ten czas i pamiętajcie, że nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia! Niech ta miłość Was łączy, nie dzieli. Niezależnie od tego, co macie na talerzach!”
– ogłosiła restauracja na swoim profilu na Facebooku.

Reality show „Kuchenne Rewolucje” powstaje dla stacji TVN od 2010 roku w oparciu o amerykański format Kitchen Nightmares, a od początku prowadzi go znana z temperamentu gwiazda polskiego show biznesu Magda Gessler. Do programu zgłaszają się właściciele lokali gastronomicznych, którzy maja problem z utrzymaniem restauracji. Przez cztery dni Magda Gessler zaprowadza zmiany, które przynoszą różny skutek. „Kuchenne rewolucje”, mimo kontrowersji, cieszą się niezmienną popularnością i tej jesieni zostanie wyemitowany 29 sezon.

– Żeby zyskać rozgłos, to po pierwsze – na pytanie o powód, dla którego zgłosił się do programu odpowiadał Jakub Kujacz, prowadzący cocktail bar i restaurację w zabytkowej baszcie w centrum Świdnicy. – Prowadzę „Basztę” od dwóch lat, ale cały czas to jest balansowanie na cienkiej linie i zastanawianie się, czy się utrzymam, czy nie. W końcu zrozumiałem klątwę, o której mówią w Świdnicy: że w baszcie wciąż się coś otwiera i zamyka. Chciałbym przerwać ten ciąg nieszczęść, więc zgłosiłem się i zobaczymy, co z tego będzie.

W Baszcie prowadził Cocktailbar z daniami kuchni amerykańskiej. Restauratorka i gwiazda TVN wprowadziła zmianę, od nazwy poczynając: z Baszty na „Jedz i Baszta!”. Wprowadziła do menu polskie potrawy, m.in. bitki wołowe, barszcz czerwony, placki ziemniaczane, rosół, kotlet schabowy, gulasz. Zmienił się również wystrój restauracji. Drzwi dla klientów ponownie zostały otwarte 10 września tego roku. Jak się okazało, na krótko.

Właściciel nie podał powodu swojej decyzji. Nie udało nam się z nim skontaktować.

/asz/

Poprzedni artykułRogoźnica: Będą szukać mogiły poległych w bitwie napoleońskiej
Następny artykułŚladami wielkich kompozytorów. Wyjątkowy recital braci Kozłowskich w Świdnicy [KONKURS]