Strona główna Wydarzenia Żarów Regionalnie, naturalnie i wiosennie na kwietniowym Targu Ziemi. Sprawdź listę wystawców!

Regionalnie, naturalnie i wiosennie na kwietniowym Targu Ziemi. Sprawdź listę wystawców!

0

Już w najbliższą niedzielę odbędzie się Targ Ziemi130, czyli nowa odsłona znanych i lubianych spotkań lokalnych producentów żywności, rękodzielników oraz rzemieślników z osobami poszukującymi zdrowych, ekologicznych produktów i unikalnych wyrobów. Znana jest już lista wystawców, którzy zawitają do Tarnawy podczas kwietniowego targu.

fot. UM Żarów

Targ Ziemi jest organizowany od 2016 roku i cieszy się ogromna popularnością. Stał się platformą spotkań lokalnych producentów żywności, rękodzielników i rzemieślników z osobami poszukującymi zdrowych, ekologicznych produktów i unikalnych wyrobów. Od nowego roku wydarzenie, które przez lata odbywało się w Kraskowie, gości w Ekologicznym Gospodarstwie Rodzinnym Ożga w Tarnawie w gminie Żarów.

Gospodarze wydarzenia zapraszają teraz na kolejną jego edycję. – Święta, Święta i po Świętach… Mamy nadzieję, że ten wyjątkowy czas spędziliście z najważniejszymi dla siebie osobami i wspólnie odwiedzicie Targ Ziemi 130, który tradycyjnie odbędzie się w pierwszą niedzielę miesiąca. Już 7 kwietnia od godziny 11.00 czekać będą na Was nasi wyjątkowi wystawcy – zapowiadają organizatorzy Targu Ziemi.

Na odwiedzających czekać będą następujący wystawcy:

  • Ekologiczne Gospodarstwo Rodzinne Ożga – mąka ze starej odmiany pszenicy Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka orkiszowa, żytnia, kaszka manna, powraca długo wyczekiwane TOFU i „mleko sojowe” oraz zadebiutuje makaron z ostki w 5 odsłonach,
  • Aromatyczna Pracownia – kamionki do aromatoterapii,
  • Papa Weed – konopne herbaty
  • Kiszonki Sznajderów z doliny Baryczy
  • Jola i jej przepyszne pierogi w kilku odsłonach
  • Barbara Łazarz – warzywa kiszone i marynowane w słoiczkach, keczupy, sosy do makaronów, octy, chleby żytnie na zakwasie, pasztety i kotleciki warzywne.
  • Octy owocowe, a z nimi humusy, gąszcze i oczywiście octy ze wszystkiego,
  • Cydr Radosny – jakościowe cydry ze starych odmian jabłoni
  • Anki cuda Wianki – wianki, dekoracje z naturalnych roślin oraz obrazy z mchu,
  • Bery decor – lokalna moda z lnu i innych naturalnych tkanin,
  • Torebki KaZy – Katarzyna Żuszkowska
  • Perłowe sploty – makramy,
  • Browar Łażany,
  • Dolnośląski Mazur – Katarzyna Puszcz-Mazur – OLEJ SŁONECZNIKOWY, OLEJ RZEPAKOWY, OLEJE Z DODATKIEM ZIÓŁ, CZOSNKIEM I PAPRYKĄ,
  • Pyszna Zofia – chałki, bułeczki na podmłodzie, chleb żytnio-orkiszowy, paluchy z makiem i sezamem,
  • Pasieka Gołaszyce – miód od Łukasza, zdrowa słodycz, obłędna chałwa
  • Robótki Karolka – rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku
  • Z Natury Lepsze – Mydlarnia – kosmetyki z natury, mydło kozie!
  • Sernica Dolnośląska – gouda owcza I KOZIA dłuuuugo dojrzewająca,
  • Serowarnia Strużańska – nabiał owczy wszelaki,
  • Gospodarstwo Rolne Szczypiorki – wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa
  • Gospodarstwo Malinowskich w Ciepłowodach – miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki
  • KUCHNIA domowa – Skarby Lasu – Zofia Kowalczyk – soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur,
  • Dyniowy zakątek – dynia od A do Z,
  • Wańczykówka – nabiał krowi i owczy w mistrzowskim wykonaniu,
  • Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko, kefir, jogurty,
  • Jagodowe pole – cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy,
  • Ziołowe Pola – kadzidła z ziół i kwiatów, świece ziołowe,
  • Eko-Ar Przetwory z Aronii, Bio Jabłko – ekologiczne soki i przetwory,
  • Pasieka Spod Ślęży – Krzysztof Staryszak,
  • Ostre Sztosy – diabelnie ostre sosy,
  • Monika Kołataj – swetry robione na drutach,
  • Banaś Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze,
  • Malinowy sad – ekologiczne gospodarstwo spod Sobótki, przetwory owocowe, soki malinowe,
  • BIOslavic Garden – przepyszne soki z czereśni i inne rarytasy,
  • Polna.ja – biżuteria z suszonymi kwiatami zalana żywicą,
  • Stary Sad – pyszności zamknięte w słoiku,
  • Emilia z Quiet Newlook – bluzy, czapki i inne części garderoby,
  • EtaMoor – ręcznie malowane ubrania

Pojawią się też inni znani odwiedzającym wystawcy, którzy powracają po drobnej przerwie oraz nowi, którzy zaczynają swoją przygodę z Targiem Ziemi130:

  • Warzywa z „Siedliska Natury”,
  • Izabela z „Dziko i kwaśno” z niezwykłymi solami z dodatkiem ziół i nie tylko,
  • Ogrodnictwo Lipskie idealne dla osób planujących ogród warzywny czy też kwietny: rozsady warzyw, zioła, poziomki, rabarbar, stokrotki, sasanki, pierwiosnki,
  • Herbal Power tłoczone oleje, których nam brakowało czarnuszka, len, krokosz, sezam, orzech laskowy oraz ręcznie robione kosmetyki na ich bazie,
  • Biżuteria w stylu zero waste z kolorowych piór, ścinków skóry i naturalnych kamieni

/mn/

Poprzedni artykułSkontrolowali niemal tysiąc kierujących. Pięciu odpowie za jazdę pod wpływem alkoholu
Następny artykułAgregaty malarskie – profesjonalne urządzenia do malowania