Strona główna Artykuł sponsorowany Odbiór sanepidu – kiedy jest konieczny, jakich przedsiębiorstw dotyczy oraz dlaczego warto...

Odbiór sanepidu – kiedy jest konieczny, jakich przedsiębiorstw dotyczy oraz dlaczego warto zdecydować się na pomoc!

0

Otwarcie lokalu gastronomicznego zwykle kojarzy się z masą wymagań oraz norm, jakie trzeba spełnić, by móc serwować klientom jedzenie lub picie. Każdy z budynków, który przeznaczony jest pod usługi gastronomiczne, musi przejść specjalny odbiór sanepidu. Jest to bardzo stresujący obowiązek dla każdego przedsiębiorcy. Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej są bardzo skrupulatni i podchodzą niezwykle poważnie do swoich obowiązków. Sprawdź, z jakimi problemami borykają się przedsiębiorcy, czekając na odbiór sanepidu oraz gdzie można udać się po pomoc w tym temacie!

  1. Odbiór lokalu — problemy, z jakimi zmagają się wszyscy przedsiębiorcy

  2. Odbiór Państwowej Inspekcji Sanitarnej — jakie wymogi musi spełniać lokal?
  3. Odbiór sanepid — najpotrzebniejsze dokumenty

Odbiór lokalu — problemy, z jakimi zmagają się wszyscy przedsiębiorcy

Pozytywna decyzja odnośnie prowadzenia działalności gastronomicznej to niebywale trudny i żmudny proces. Każdego przedsiębiorcę, który decyduje się na otworzenie lokalu gastronomicznego, czeka taki sam los. Należy poddać się urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Inspekcja ta odnosi się do zgodności wykonania obiektu budowlanego z projektem i potrzebami konkretnego miejsca. Wymaga przedstawienia szeregu dokumentów związanych ściśle ze stanem technicznym budynku. Pozytywna decyzja sanepidu to aspekt wymagany, jeśli mówimy o:

  • barach,
  • sklepach spożywczych;
  • restauracjach;
  • sklepach z karmą dla zwierząt;
  • piekarniach.

Każda działalność ma inne wymogi, które warto znać, aby odpowiednio przygotować się na odbiór budynku. Nic więc dziwnego, że tak wielu przedsiębiorców decyduje się na pomoc z zewnątrz w przypadku odbioru lokalu.

Odbiór Państwowej Inspekcji Sanitarnej — jakie wymogi musi spełniać lokal?

Jeśli chodzi o wymogi, jakie musi spełniać lokal przy odbiorze, są to głównie:

  • wielkość lokalu — wysokość min. 3,3 m w części restauracyjnej oraz 2,5 m wysokości w części sanitarnej;
  • pracownicy — zatrudnione osoby muszą posiadać książeczki zdrowia pracownicze i aktualne badania lekarskie, które dopuszczają do kontaktu z żywnością;
  • organizacja i urządzenie pomieszczeń — zapewnienie personelowi i klientom odpowiednich sanitariatów zaopatrzonych w ciepłą i zimną wodę, środki czystości w kuchni toaletach, a także wystarczającą ilość narzędzi do obróbki produktów spożywczych oraz przygotowywania potraw;
  • jakość żywności — musi być maksymalnie świeża, przechowywana w miejscu o odpowiednim poziomie czystości, a także w odpowiedniej temperaturze;
  • odpowiedni stan techniczny lokalu — lokal gastronomiczny powinien posiadać uchylne okna wyposażone w moskitiery, a przewody elektryczne muszą być zakryte i odpowiednio zabezpieczone.

Odbiór sanepid — najpotrzebniejsze dokumenty

Odbiór sanepidu lokalu jest wymogiem koniecznym, zanim miejsce zostanie otwarte na ludzi. Przy odbiorze lokalu wymagane są takie dokumenty, jak:

  • dokumentacja GHP i GMP, księga HACCP;
  • wyniki badań wody, orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych;
  • umowa najmu lokalu, akt własności, zaświadczenie o zakończeniu budowy, a w niektórych przypadkach także pozwolenie na zmianę sposobu użytkowania lokalu;
  • umowa na wywóz śmieci i wywóz oleju;
  • dokument przedstawiający listę potencjalnych alergenów w serwowanych daniach;
  • projekt technologiczny obiektu, protokół ze sprawdzenia wentylacji lokalu;
  • zaświadczenie o szkoleniu BHP dla pracowników.

Państwowa Inspekcja Sanitarna sprawdza wszystkie te rzeczy, aby mieć pewność, że potencjalnym klientom nic nie zagraża. Jeśli wszystkie wymogi zostaną spełnione, lokal otrzyma pozytywną decyzję.

/Artykuł sponsorowany/

Poprzedni artykułZderzenie dwóch aut w Jagodniku. 33-latka trafiła do szpitala
Następny artykułPrzygodowy spektakl familijny z wątkiem magicznym wkrótce w teatrze