W dzisiejszym świecie wielką popularność zdobyło zamawianie jedzenia z dowozem do domu. Sposób, w jaki prezentują się dania, ma istotny wpływ na doświadczenie gastronomiczne klientów, dlatego zapewnienie dowozu wymaga odpowiedniego przygotowania, które pozwoli na wykonywanie tej usługi na najwyższym poziomie. Nie będzie to możliwe, jeśli pojemniki cateringowe nie będą spełniać swojego zadania.
Jak wybrać odpowiednie pojemniki cateringowe?
Wybór cateringowych pojemników nie wydaje się skomplikowaną decyzją. Niestety, brak zastanowienia się nad tym, która opcja będzie najlepiej dopasowana do dania może prowadzić do wielu nieprzyjemnych sytuacji, co skutkuje obniżeniem standardów obsługi i negatywnym wpływem na postrzeganie restauracji przez klienta. Dlatego przy selekcji pojemników warto wziąć pod uwagę kilka kwestii.
Higiena
Wybrane pojemniki cateringowe muszą spełniać normy sanitarne, być przetestowane i wykonane z bezpiecznych materiałów. Warto zwrócić uwagę na to, żeby opakowania w żaden sposób nie wywoływały reakcji w kontakcie z żywnością, ani nie wpływały na jej właściwości. To najważniejsza kwestia, bo związana ze zdrowiem.
Dopasowanie do dania
Dobre pojemniki cateringowe to te, które są idealnie dopasowane do rodzaju jedzenia. Menu swojej restauracji na pewno znasz bardzo dobrze, więc uda Ci się dopasować odpowiedni pojemnik do konkretnego dania. Jeśli nie chcesz, by poszczególne części zmieszały się w czasie transportu, wybierz pojemniki dwudzielne lub trójdzielne. Dania z małą ilością dodatków mogą być wydawane w stosunkowo płaskich opakowaniach, ale już te z dużą ilością sosu muszą być przewożone w głębszych pojemnikach, podobnie jak zupy.
Wygoda użytkowania
By pojemniki cateringowe uznać za wygodne, muszą one służyć i obsłudze, i klientom. Wybierając pojemniki, zdecyduj się na takie, które:
- nie przeciekają i nie miękną w kontakcie z sosami,
- szczelnie się zamykają, ale da się je łatwo otworzyć,
- pozwalają na zachowanie temperatury na czas transportu,
- utrzymują przewożone danie w odpowiedniej formie,
- mają poręczny kształt i są lekkie.
Wytrzymałość
Pojemnik cateringowy powinien charakteryzować się dużą wytrzymałością na warunki zewnętrzne. Dobrze jest, by konsument mógł podgrzać pojemnik z jedzeniem w mikrofalówce albo zamrozić resztki w razie potrzeby. Opakowania nie powinny też odkształcać się przy transporcie jednego pudełka na drugim.
Wygląd
Przy wyborze pojemników cateringowych warto zastanowić się nad tym, jak mają wyglądać. Klienci doceniają wizerunkowe szczegóły, dlatego umieść swoje logo na pojemniku lub dobrać kolor pudełka do charakteru restauracji.
Wprowadzenie w życie tych kilku drobnych wskazówek, pozwoli Ci na wybranie pudełek cateringowych, z którymi unikniesz nieprzyjemnych wpadek i niezadowolenia konsumentów. Jeśli szukasz praktycznego i estetycznego rozwiązania, wybierz pojemniki cateringowe Bittner. Twoje potrawy zachwycą nie tylko smakiem, ale również prezentacją, a dodatkowo nie będziesz się martwił o ich bezpieczny przewóz i zachowanie świeżości.
/Artykuł sponsorowany/