Urządzenie lokalu gastronomicznego potrafi generować olbrzymie koszty. Istnieją jednak pewne sposoby na ich zredukowanie. Jednym z nich jest rezygnacja z zakupu potrzebnych sprzętów na rzecz wynajmu lub leasingu. Czy wynajem zmywarek gastronomicznych się opłaca? Ile to kosztuje? Czy warto rozważyć to rozwiązanie?
Dlaczego odpowiednia zmywarka do restauracji jest tak ważna?
Wśród urządzeń kluczowych dla skutecznej pracy kuchni gastronomicznej na pewno należy wymienić zmywarki. Bez nich sprawne wydawanie potraw jest po prostu niemożliwe. W obciążonej zamówieniami kuchni pracują one niemal nieustannie, szybko dostarczając czyste naczynia. Należy przy tym pamiętać, że zmywarka do restauracji jest znacznie wydajniejsza od tej domowej – pełen cykl zmywania trwa w tym przypadku nie więcej niż kilka minut.
Zmywarki gastronomiczne nie tylko usuwają z naczyń resztki jedzenia i inne zanieczyszczenia, ale również je dezynfekują dzięki funkcji wyparzania, czyli po prostu pracy w wysokiej temperaturze. Dzięki temu na wyciągniętych z komory zmywarki naczyniach można natychmiast serwować dania kolejnym gościom. Jednocześnie profesjonalna zmywarka do restauracji pomaga zachować najwyższe standardy czystości w lokalu.
Stosy brudnych naczyń stanowią codzienność w gastronomii. Tylko profesjonalna zmywarka jest w stanie je szybko i dokładnie umyć, a jednocześnie zdezynfekować.
Wynajem zmywarek gastronomicznych alternatywą do zakupu
Profesjonalna zmywarka do restauracji – szczególnie ta niezawodna, szybka i pojemna – potrafi kosztować naprawdę sporo. Ceny tych urządzeń zaczynają się od kilku tysięcy złotych i sięgają kilkudziesięciu tysięcy, w przypadku rozwiązań systemowych nawet więcej. Tymczasem w wielu kuchniach pojawia się potrzeba zastosowania kilku zmywarek – np. o różnych specjalizacjach i funkcjach. Tym samym koszt wyposażenia lokalu znacząco wzrasta. Można go zredukować, rezygnując z zakupu zmywarek na rzecz wynajmu.
Wynajem zmywarek gastronomicznych to coraz popularniejsza usługa wśród przedsiębiorców, którzy chcą optymalizować koszty prowadzenia działalności. Jest to rozwiązanie pozwalające zminimalizować wielkość początkowej inwestycji w biznes gastronomiczny, a tym samym redukować poziom ryzyka finansowego związanego z jego prowadzeniem.
Wynajem zmywarek gastronomicznych wiąże się ze stałą, comiesięczną opłatą, dzięki czemu ułatwia kontrolę kosztów. Zwykle obejmuje też dodatkowe usługi, takie jak serwis. Tym samym pomaga utrzymać ciągłość pracy lokalu i zminimalizować skutki ewentualnych usterek sprzętu czy innego rodzaju nieprzewidzianych sytuacji.
Ile kosztuje wynajem zmywarek?
Jednym z najczęściej zadawanych pytań, jeśli chodzi o wynajem zmywarek gastronomicznych, są koszty tego rozwiązania. Są one niższe, niż mogłoby się wydawać. Mniejsze zmywarki gastronomiczne (np. typu podblatowego) można wynająć już za ok. 300 zł miesięcznie. Natomiast bardzo wydajne zmywarki kapturowe są dostępne już za ok. 700 zł miesięcznie. Warto wspomnieć, że podane ceny dotyczą wynajmu zmywarek gastronomicznych najwyższej klasy bezpośrednio od producenta. W cenie zawarte są również:
- transport,
- instalacja,
- serwis,
- gwarancja.
Dostępne są różne typy i wielkości urządzeń oraz szeroki wybór dodatkowych rozwiązań i usług.
Wynajem zmywarek gastronomicznych – czy to się opłaca?
Czy zatem wynajem zmywarek gastronomicznych jest opłacalny? Zależy to od wielu indywidualnych czynników. Na pewno można jednak stwierdzić, że jest to rozwiązanie godne uwagi. Dla wielu przedsiębiorców, zwłaszcza tych, którzy dopiero zaczynają swoją działalność w branży gastro, to szansa na wyposażenie lokalu w potrzebny sprzęt bez ponoszenia ciężaru jednorazowej inwestycji. To bezpieczny krok w sytuacji, gdy lokal nie ma jeszcze renomy i nie wiadomo, czy zdobędzie miejsce na tym konkurencyjnym polu. Wynajem profesjonalnej zmywarki to również sposób na przetestowanie urządzeń i wybór tego, które jest optymalne w danym miejscu.
/Artykuł sponsorowany/