XX Dolnośląski Festiwal Zupy za nieco ponad miesiąc. W ramach wydarzenia to najpierw klienci zadecydują, które restauracje przyjadą na finał do Jedliny-Zdroju, gdzie kolejno zupy zostaną ocenione przez znanego kucharza Mikołaja Reya. – Nadal czekamy na zgłoszenia od restauratorów, którzy chcą skorzystać z tego typu bezpłatnej promocji i pochwalić się kunsztem swoich kucharzy – zachęca Leszek Orpel, burmistrz Jedliny-Zdroju.
Najsmaczniejsza dolnośląska zupa będzie wybierana w Jedlinie-Zdroju już po raz dwudziesty. Jubileuszowa edycja znacznie różni się od wcześniejszych festiwali. – Wprowadziliśmy dwuetapowy sposób, który ma wyłonić zwycięzców. Jako pierwsi decydują klienci poszczególnych restauracji, które zgłaszają się do konkursu. Dzieje się to za pomocą bezpłatnego głosowania poprzez stronę internetową Centrum Kultury w Jedlinie-Zdroju. W ten sposób wyłonimy 10 najsmaczniejszych zup, które 25 czerwca będą poddane ocenie przez jury pod przewodnictwem kucharza Mikołaja Reya – opowiada Wiesław Zalas, dyrektor CK w Jedlinie-Zdroju.
Oczywiście przez 20 lat funkcjonowania jedliński festiwal cały czas ewaluował. Celem konkursu jest przede wszystkim wyłonienie najsmaczniejszej dolnośląskiej zupy, ale równie ważne jest wsparcie przedsiębiorców z branży gastronomicznej, dla których ostatnie lata są trudne. – Dlatego nie pobieramy żadnych opłat od uczestników, a w trakcie finału w Jedlinie-Zdroju zupa jest sprzedawana, a nie rozdawana podczas otwartej imprezy plenerowej. Mało tego, każdy kto zakupi zupę od naszych uczestników otrzymuje bezpłatny bilet na letni tor saneczkowy do Parku Aktywności „Czarodziejska Góra” – mówi Wiesław Zalas.
– Zapraszam dolnośląskich restauratorów do udziału w naszym konkursie, im wcześniej się zgłoszą, tym większa szansa na finał – zachęca burmistrz Leszek Orpel.
Zgłoszenia odbywają się na stronie: https://ckjedlina.pl/aktualnosci/regulamin-konkursu-kulinarnego-xx-dolnoslaskiego-festiwalu-zupy/#zgloszeniefestiwal
Więcej informacji – TUTAJ
/materiały organizatora/