Małe restauracje cieszą się niebywałym klimatem, który przyciąga stałych i nowych klientów. Nic w tym dziwnego – wyróżniają się na tle masowych, okolicznych knajp. Ponadto pozwalają spróbować rzadziej spotykanych dań. Jeśli planujesz prowadzić własny lokal spraw, aby naprawdę był wyjątkowy. Jak to zrobić? Postawić na serce restauracji, jaką jest kuchnia gastronomiczna.
Jakie jest niezbędne wyposażenie restauracji?
Mając ograniczoną powierzchnię lokalu, każde miejsce jest na wagę złota. Dlatego starannie przemyśl i wymierz jakie urządzenia będą niezbędne. Kuchenka gastronomiczna wielopalnikowa z piekarnikiem może być niezwykle funkcjonalnym rozwiązaniem. Nie należy zapominać, że warto zawczasu przygotować menu, które planujesz proponować gościom. Dzięki czemu od razu rozeznasz się w sprzęcie, który powinien znaleźć się w Twojej restauracji. Kuchnia gastronomiczna może występować w wielu wariantach. Jeśli nie planujesz często z niej korzystać do przygotowywania dań – postaw na wariant indukcyjny.
Co jeszcze przyda się w małej restauracji?
Kuchenka gastronomiczna niewątpliwie jest sercem każdej restauracji. Jednak nie jest jedynym urządzeniem, w które warto się zaopatrzyć. Istotne są także:
- lodówka i zamrażarka,
- zmywarka,
- aneks kuchenny,
- kruszarka do lodu,
- talerze, sztućce, garnki i pojemniki na żywność,
- okapy kuchenne,
- system klimatyczno-wentylacyjny,
- mikrofalówka
Gastroprofit ma na stanie liczne akcesoria i sprzęty, które uświetnią Twój lokal. Postaw na sprawdzonych sprzedawców i niezbędne urządzenia wysokiej jakości. Pamiętaj, że niepozorne dodatki, takie jak nietuzinkowe serwetki, solniczki i ozdoby mogą nadać wnętrzu nowego charakteru. Ponadto dodatki dla klientów, takie jak ciasteczka do zamówień, dostęp do dolewek, darmowe Wi-Fi czy woda smakowa dla chętnych pomogą Twojemu lokalowi pozytywnie się wyróżnić.
Zadbaj o bezpieczeństwo w kuchni i zapleczu
Kuchnia przemysłowa może stać się wyjątkowo niebezpieczna, jeśli nie będą w niej przestrzegane właściwe zasady. Ponadto dobrej jakości okap znacząco zwiększy ochronę – m.in poprzez ograniczenie możliwości samozapłonu zgromadzonego tłuszczu czy też zmniejszenie konieczności częstego czyszczenia systemów wentylacyjnych. Pamiętaj także o prawidłowym wyposażeniu pomieszczeń socjalnych i zaplecza. Umożliwienie pracownikom odpoczynku w komfortowych warunkach wpłynie na ich podejście do pracy i zadowolenie z niej. Warto kupić dystrybutor na wodę lub ekspres do kawy do wyłącznej dyspozycji dla osób pracujących w Twojej restauracji.
Postaw na niewielkie akcesoria
Maszynki do lodów czy wyrabiania wędlin mogą znacząco wzbogacić ofertę kulinarną Twojej restauracji. Dodatkowo nie zajmują wiele miejsca i świetnie będą pasować nawet na niewielkiej przestrzeni. Przy rozmieszczeniu sprzętów zwróć uwagę na ich rozmieszczenie. Dostęp do nich powinien być łatwy, a komfort użytkowania urządzeń musi stać na wysokim poziomie. Niech Twoja restauracja pozytywnie wyróżni się na tle innych – a stali klienci zawsze się znajdą.
/Artykuł sponsorowany/