Podczas przyszłorocznych dożynek mieszkańcy będą mogli skosztować efektów pierwszego winobrania z winnicy znajdującej się na terenie Fortu Gaj w Strzegomiu.
„Fort Gaj” to znajdujący się w pobliżu ulicy Niepodległości kompleks kamiennych umocnień z pozostałościami młyna, z którego roztacza się piękna panorama miasta i gór, na przełomie 2020 i 2021 przeszedł roku gruntowną odnowę. Cały teren został oczyszczony, odnowiono mury okalające, wybudowana kanalizację. Teren został zaopatrzony w wodę i prąd. Pojawiły się nowe ścieżki, mała architektura, toalety i nowe nasadzenia, zamontowany został monitoring. Atrakcję „Fortu Gaj” stanowią fontanna oraz miejsce na ognisko i grilla. Dopełnieniem są ławki, stolik kamienny, kosze na śmieci, stojaki na rowery i tablice informacyjne. Koszt rewitalizacji I etapu wyniósł blisko 4,5 mln złotych.
– Jednym z elementów rewitalizacji „Fortu Gaj” było odtworzenie przedwojennej winnicy, znajdującej się wzdłuż murów tego historycznego kompleksu – tłumaczy burmistrz Strzegomia, Zbigniew Suchyta. – Strzegomska winnica wydała w tym roku pierwszy plon. Został on następnie przekazany do Winnicy Markowa z Mielęcina, która wyprodukowała już pierwsze butelki wina „Cuvee białe 2021”. Będą go mogły skosztować osoby pełnoletnie podczas przyszłorocznych gminnych dożynek – na stoisku sołectwa Strzegom – mówi Suchyta.
/UM Strzegom, opr. mn/