W przypałacowym gospodarstwie w Kraskowie (gmina Marcinowice) po raz ostatni przed zimową przerwą zagości cieszący się ogromną popularnością Targ Ziemi124, podczas którego można zaopatrzyć się w zdrowe produkty lokalnych producentów i kupić piękne rękodzieło.
Inicjatywa zorganizowania targu narodziła się w 2016 roku. Pomysł Kooperatywy124, by do przypałacowego gospodarstwa zaprosić wytwórców, którym szczególnie na sercu leży smak i jakość serów, miodów, wędlin, napojów, wypieków, warzyw oraz owoców, okazał się strzałem w dziesiątkę. Co miesiąc do Kraskowa ściągały tłumy zainteresowanych nie tylko dobrą żywnością, ale też unikalnymi wyrobami rękodzielników czy małych manufaktur.
Wystawcy ostatniej w tym roku edycji Targu Ziemi zaprezentują się w klimatycznych stajniach gospodarstwa Bzowa Ostoja w najbliższą niedzielę, 4 grudnia w godzinach od 11.00 do 15.00.
Lista wystawców grudniowej edycji targu:
- Gabriel Jaczewski „pogawędki przy piecu” – spotkanie dla miłośników dawnych dziejów pt. „Dawne tradycje zimowego czasu” (godz. 12.00),
- Katarzyna Kalinowska – kartki świąteczne
- olej słonecznikowy – Teresa Kielar
- lawenda z Doliny Baryczy,
- Czarna Stodoła – winnica z Tąpadła,
- Betty B – Czapki i inne dodatki, biżuteria
- Pyszna Zofia – chałki, bułeczki na podmłodzie, chleb żytnio-orkiszowy,
- Berry Decor – moda niepowtarzalna, jesienna szafa,
- Fryborska manufaktura Miodownicza – pierniki, pierniki historyczne,
- Winnica Świdnicka,
- Sara Jira ART – ceramika,
- Octy owocowe, Justyna Stefańska – znana jako ciotka Ferment: humusu, gąszcze, octy i inne fermenty, oksymel, musztardy,, serek kiszony, smalec z fasoli,
- Pasieka Gołaszyce – miód od Łukasza, zdrowa słodycz,
- Pracownia TINY BEAR Karolina Dąbrowska – rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku Robótki Karolka,
- Z Natury Lepsze – Mydlarnia: kosmetyki z natury, mydło kozie,
- Monika Kołataj – wełna w wykonaniu ultra; od kołowrotka do swetra,
- Sernica Dolnośląska – gouda owcza I KOZIA dłuuuugo dojrzewająca,
- Sery Stróżańskie – nabiał owczy wszelaki,
- Gospodarstwo Rolne Szczypiorki – wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa
- Gospodarstwo Pasieczne Elżbieta Malinowska – miody odmianowe, miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki,
- KUCHNIA domowa Skarby Lasu, Zofia Kowalczyk – soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur,
- Dyniowy zakątek – dynia od A do Z,
- Wańczykówka – nabiał krowi i owczy w mistrzowskim wykonaniu,
- Kozłonoga Gospodarstwo Kozie Klecin – chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko, kefir, jogurty,
- Projekt slow food Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie: kawa, ciasto gospodarskie, kocioł sezonowy, pajdy serowo-ziołowe, zdrowe desery, BIOdanie na gorąco,
- Jagodowe Pole – cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy,
- Gospodarstwo Rolne Karolina Ożga – mąka z Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka żytnia, ziemniaki ekologiczne, soja ekologiczna i jej przetwory: mleko,tofu, wegańskie pasty,
- Ziołowe pola – kadzidła z ziół i kwiatów, świece ziołowe,
- Kadoo – swetry, szale, czapy i inne wydzierane z najwyższej jakości włóczki,
- Ekoaronia, biojabłko – ekologiczne soki i przetwory,
- Pasieka pod Ślężą – Krzysztof Staryszak.
- Palce lizać – masło sklarowane,
- NaturBonum – naturalne kosmetyki do twarzy i ciała,
- Pasieka Diana Milin – miody kremowane
- Ostre Sztosy – diabelnie ostre sosy.
/opr. mn/