Strona główna 0_Slider Zbliża się ostatni w tym roku Targ Ziemi. Na gości czekać będzie kilkudziesięciu...

Zbliża się ostatni w tym roku Targ Ziemi. Na gości czekać będzie kilkudziesięciu wystawców!

0

W przypałacowym gospodarstwie w Kraskowie (gmina Marcinowice) po raz ostatni przed zimową przerwą zagości cieszący się ogromną popularnością Targ Ziemi124, podczas którego można zaopatrzyć się w zdrowe produkty lokalnych producentów i kupić piękne rękodzieło.

Inicjatywa zorganizowania targu narodziła się w 2016 roku. Pomysł Kooperatywy124, by do przypałacowego gospodarstwa zaprosić wytwórców, którym szczególnie na sercu leży smak i jakość serów, miodów, wędlin, napojów, wypieków, warzyw oraz owoców, okazał się strzałem w dziesiątkę. Co miesiąc do Kraskowa ściągały tłumy zainteresowanych nie tylko dobrą żywnością, ale też unikalnymi wyrobami rękodzielników czy małych manufaktur.

Wystawcy ostatniej w tym roku edycji Targu Ziemi zaprezentują się w klimatycznych stajniach gospodarstwa Bzowa Ostoja w najbliższą niedzielę, 4 grudnia w godzinach od 11.00 do 15.00.

Lista wystawców grudniowej edycji targu:

  • Gabriel Jaczewski „pogawędki przy piecu” – spotkanie dla miłośników dawnych dziejów pt. „Dawne tradycje zimowego czasu” (godz. 12.00),
  • Katarzyna Kalinowska – kartki świąteczne
  • olej słonecznikowy – Teresa Kielar
  • lawenda z Doliny Baryczy,
  • Czarna Stodoła – winnica z Tąpadła,
  • Betty B – Czapki i inne dodatki, biżuteria
  • Pyszna Zofia – chałki, bułeczki na podmłodzie, chleb żytnio-orkiszowy,
  • Berry Decor – moda niepowtarzalna, jesienna szafa,
  • Fryborska manufaktura Miodownicza – pierniki, pierniki historyczne,
  • Winnica Świdnicka,
  • Sara Jira ART – ceramika,
  • Octy owocowe, Justyna Stefańska – znana jako ciotka Ferment: humusu, gąszcze, octy i inne fermenty, oksymel, musztardy,, serek kiszony, smalec z fasoli,
  • Pasieka Gołaszyce – miód od Łukasza, zdrowa słodycz,
  • Pracownia TINY BEAR Karolina Dąbrowska – rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku Robótki Karolka,
  • Z Natury Lepsze – Mydlarnia: kosmetyki z natury, mydło kozie,
  • Monika Kołataj – wełna w wykonaniu ultra; od kołowrotka do swetra,
  • Sernica Dolnośląska – gouda owcza I KOZIA dłuuuugo dojrzewająca,
  • Sery Stróżańskie – nabiał owczy wszelaki,
  • Gospodarstwo Rolne Szczypiorki – wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa
  • Gospodarstwo Pasieczne Elżbieta Malinowska – miody odmianowe, miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki,
  • KUCHNIA domowa Skarby Lasu, Zofia Kowalczyk – soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur,
  • Dyniowy zakątek – dynia od A do Z,
  • Wańczykówka – nabiał krowi i owczy w mistrzowskim wykonaniu,
  • Kozłonoga Gospodarstwo Kozie Klecin – chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko, kefir, jogurty,
  • Projekt slow food Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie: kawa, ciasto gospodarskie, kocioł sezonowy, pajdy serowo-ziołowe, zdrowe desery, BIOdanie na gorąco,
  • Jagodowe Pole – cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy,
  • Gospodarstwo Rolne Karolina Ożga – mąka z Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka żytnia, ziemniaki ekologiczne, soja ekologiczna i jej przetwory: mleko,tofu, wegańskie pasty,
  • Ziołowe pola – kadzidła z ziół i kwiatów, świece ziołowe,
  • Kadoo – swetry, szale, czapy i inne wydzierane z najwyższej jakości włóczki,
  • Ekoaronia, biojabłko – ekologiczne soki i przetwory,
  • Pasieka pod Ślężą – Krzysztof Staryszak.
  • Palce lizać – masło sklarowane,
  • NaturBonum – naturalne kosmetyki do twarzy i ciała,
  • Pasieka Diana Milin – miody kremowane
  • Ostre Sztosy – diabelnie ostre sosy.

/opr. mn/

Poprzedni artykułKot uwięziony w magazynie zbożowym. Pomogli strażacy [FOTO]
Następny artykułPanthers Wrocław szuka talentów wśród piłkarzy. Weź udział w konkursie i wygraj 5000 zł!