W przypałacowym gospodarstwie w Kraskowie (gmina Marcinowice) ponownie zagości cieszący się ogromną popularnością Targ Ziemi124, podczas którego można zaopatrzyć się w sezonowe owoce, zdrowe produkty lokalnych producentów i kupić piękne rękodzieło.
Inicjatywa zorganizowania targu narodziła się w 2016 roku. Pomysł Kooperatywy124, by do przypałacowego gospodarstwa zaprosić wytwórców, którym szczególnie na sercu leży smak i jakość serów, miodów, wędlin, napojów, wypieków, warzyw oraz owoców, okazał się strzałem w dziesiątkę. Co miesiąc do Kraskowa ściągały tłumy zainteresowanych nie tylko dobrą żywnością, ale też unikalnymi wyrobami rękodzielników czy małych manufaktur. Po spowodowanej pandemią przerwie targ został wznowiony i znów przyciąga wielu gości. Kolejna edycja już w najbliższą niedzielę, 6 listopada w godzinach 11.00 – 15.00.
Lista stoisk:
Dolnośląski Grzaniec- bezalkoholowa, zdrowa alternatywa słodzona miodem,
Ostre Sztosy- Kimchi, ostre sosy
Katarzyna Kalinowska– ręcznie wykonywana biżuteria z kamieni naturalnych oraz wyroby z wikliny i ceramika,
– warsztaty na dziedzińcu targu Ziemi124- Dyniowy zakątek – specjalność dynia- sekrety gospodarstwa dyniowego z Olszan,
Rebelia – rzemieślnicze piwo z Ząbkowic,
Czarna Stodoła – winnica z Tąpadeł,
Betty B – Czapki i inne dodatki oraz biżuteria
Pyszna Zofia – chałki, bułeczki na podmłodzie, chleb żytnio-orkiszowy,
Bery Decor – moda niepowtarzalna, jesienna szafa,
Fryborska manufaktura Miodownicza – Pierniki, pierniki historyczne,
Sara Jira ART – Ceramika
Octy owocowe – Justyna Stefańska – znana jako ciotka Ferment- humusu, gąszcze, octy i inne fermenty, oksymel, musztardy,, serek kiszony, smalec z fasoli,
Pasieka Gołaszyce – miód od Łukasza, zdrowa słodycz,
Pracownia TINY BEAR Karolina Dąbrowska – rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku Robótki Karolka
Z Natury Lepsze – Mydlarnia – kosmetyki z natury, mydło kozie!
Monika Kołataj – wełna w wykonaniu ultra; od kołowrotka do swetra,
Sernica Dolnośląska – gouda owcza i kozia długo dojrzewająca,
Sery Strużańskie – nabiał owczy wszelaki,
Gospodarstwo Rolne Szczypiorki – wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa
Gospodarstwo Pasieczne Elżbieta Malinowska miody odmianowe, miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki
Kuchnia domowa – Skarby Lasu – Zofia Kowalczyk -soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur,
Dyniowy zakątek – dynia od A do Z,
Wańczykówka – nabiał krowi i owczy w mistrzowskim wykonaniu,
Kozłonoga Gospodarstwo Kozie Klecin – chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko, kefir, jogurty,
Projekt slow food Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie: kawa , ciasto gospodarskie, kocioł sezonowy, pajdy serowo-ziołowe, zdrowe desery, BIOdanie na gorąco,
Jagodowe Pole – cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy,
Gospodarstwo Rolne Karolina Ożga -mąka z Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka żytnia, ziemniaki ekologiczne, soja ekologiczna i jej przetwory: mleko,tofu, wegańskie pasty,
Ziołowe pola – kadzidła z ziół i kwiatów, świece ziołowe,
Kadoo – swetry, szale, czapy i inne wydzierane z najwyższej jakości włóczki,
Ekoaronia, biojabłko – ekologiczne soki i przetwory,
Pasieka pod Ślężą– Krzysztof Staryszak.
Palce lizać – masło sklarowane,
NaturBonum – naturalne kosmetyki do twarzy i ciała.