– Łączy nas pasja i ciężka praca – mówił podczas gali przedsiębiorczości wyróżniony tytułem „Wybitnej Osobowości 2022” dr Filip Kubiaczyk, ordynator ginekologii w świdnickim szpitalu „Latawiec”, zaangażowany m.in. w miejski program leczenia niepłodności metodą in vitro. Po raz 18. lokalnym przedsiębiorcom wręczono statuetki Świdnickiego Gryfa. Wyróżnienia i nagrody specjalne otrzymali również nestorzy i liderzy biznesu oraz organizacje pozarządowe.
Dr Filip Kubiaczyk jest ordynatorem Oddziału Ginekologiczno – Położniczego Szpitala Latawiec w Świdnicy. Doktor nauk medycznych, specjalista z zakresu położnictwa i ginekologii jest współautorem kilku prac naukowych, członkiem Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego i ekspertem wielu projektów prozdrowotnych i profilaktycznych, realizowanych przez Świdnicę, powiat świdnicki oraz Fundację Endomama. Do nich należą chociażby – leczenie niepłodności metodą zapłodnienia pozaustrojowego in vitro dla mieszkańców Gminy Miasto Świdnica (na lata 2020 – 2023); „Endometrioza, przecież kobiecość nie może boleć” realizowany w 2021 roku czy „Razem pokonajmy endometriozę” – warsztaty dla pacjentek w 2022 roku.
– Łączy nas pasja i ciężka praca i przyjemne jest, że jest ona doceniana w postaci takich nagród. Chce się iść do pracy. Jutro mam kolejny dyżur i będę działał – mówił dr Filip Kubiaczyk, który został wyróżniony przez prezydent Świdnicy tytułem „Wybitnej Osobowości 2022”. – Dziękuję mojej żonie, która wspiera mnie w tych wszystkich działaniach. Mojej mamie i mojemu tacie, który zaszczepił we mnie tą pasję. Staram się kontynuować wszystko, co mnie nauczył, by nasze miasto z Oddziału Ginekologii było dumne, choć jesteśmy już na całym Dolnym Śląsku nawet znani – dodał świdnicki lekarz.
Podczas gali tradycyjnie zostały wręczone specjalne wyróżnienia „Nestorom Biznesu Lokalnego”. W tym roku otrzymali je:
- Maria Liga – prowadząca sklep z galanterią skórzaną
- Tadeusz Badura – prezes Zarządu ZUPBADURA sp. z o.o., firmy zajmującej się produkcją skomplikowanych konstrukcji stalowych, maszyn i urządzeń na potrzeby rynku naftowego, energetycznego i stoczniowego;
- Stanisław Dobrowolski – prowadzący świdnicką firmę transportową TRANSBUD;
- Ireneusz Prokopowicz – prowadzący sklep z odzieżą ARI;
- Stanisław Wądołowski – prowadzący firmę transportową EUROTRANS.
Przedstawiono nominowanych i zwycięzców Świdnickiego Gryfa 2022. Kapituła konkursowa – składająca się z przedstawicieli władz miasta, organizacji okołobiznesowych oraz przedsiębiorców nagrodzonych w ubiegłym roku – uhonorowała firmy ze Świdnicy i powiatu świdnickiego w czterech kategoriach. Laureatami nagrody gospodarczej „Świdnickiego Gryfa 2022” zostali:
w kategorii – Sudecki produkt regionalny:
- NuuBag Sp. z o.o. ul. Kalcytowa 10, Strzegom
Markę NuuBag stworzyło młode małżeństwo ze Strzegomia. Produkują torebki, ręcznie wykonane w Polsce, w tradycyjnych, lokalnych manufakturach. Produkty marki NuuBag dostępne są w sklepie internetowym. Poza kilkoma modelami torebek firma oferuje również portfele, aktówki, plecaki i nerki. Ostatnią nowością są torebki personalizowane. Od lipca 2021 roku firma prowadzi także sprzedaż na rynku niemieckim.
w kategorii – Firma roku:
- Cloos – Polska Sp. z o.o. ul. Stawki 5, Świdnica
Firma obchodzi w tym roku jubileusz 30-lecia działalności i jest jedną z wiodących firm w Polsce zajmujących się projektowaniem i budową zrobotyzowanych systemów spawalniczych. W 2021 roku podjęte zostały ważne decyzje inwestycyjne, czyli rozbudowa hali produkcyjnej, zakup maszyn produkcyjnych, instalacje fotowoltaiczne. Cloos – Polska angażuje się w pomoc dla społeczności lokalnej, między innymi wspiera finansowo kluby i wydarzenia sportowe, szpitale w walce z COVID-19, finansowo wsparła również odrestaurowanie zabytkowego fortepianu ŚOK.
w kategorii – Zdrowie i uroda:
- Lumaki Studio, Kamila Śliska, ul. Westerplatte 68, Świdnica
Kamila i Piotr to małżeństwo prowadzące studio makijażu permanentnego, mikropigmentacji skóry głowy, wizażu oraz stylizacji rzęs i brwi. Pracują, szkolą i dzielą się swoja wiedzą z wielką pasją. Zostali trenerami mikropigmentacji jednej z czołowych marek w branży – marki Maderm. Zakupili lokal, który będzie w pełni dostosowany także dla osób niepełnosprawnych. Są partnerami fundacji Endomama, a w przyszłym roku planują odbyć szkolenie, które pozwoli im wykonywać mikropigmentację medyczną, aby pomóc kobietom po mastektomii. Wspierają także lokalne akcje charytatywne. W mediach społecznościowych mogą pochwalić się ponad setką samych pozytywnych opinii na temat ich pracy.
w kategorii – Dobre smaki:
- Piekarnia Żarnowiec, Wiktor Żarnowiec, Komunardów 18, Świdnica
Rodzinna piekarnia z ponad 70-letnią tradycją, w której wypieka się chleb według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Chleb z piekarni Żarnowiec jest robiony na naturalnym zakwasie, bez udziału polepszaczy smaku czy wzrostu. Każdy bochenek wytwarzany jest w tradycyjny sposób z ogromną starannością oraz kunsztem piekarskim, bez udziału nowoczesnych maszyn. Właściciele wierzą, że to, co dobre wymaga naturalnych składników i pracy ludzkich rąk.
Wręczano także nagrodę specjalną, przyznawaną przez prezydenta Świdnicy, dla organizacji pozarządowej. Wyróżnienie otrzymała Fundacji Ładne Historie.
Świdnicka organizacja pozarządowa powstała jako efekt współpracy osób, które na co dzień zajmują się edukacją, animacją, szeroko definiowaną kulturą i sztuką, a także tożsamością lokalną i dziedzictwem kulturowym. Poprzez inspirację do współdziałania, rozbudzanie kreatywności, naukę wzajemnego szacunku i mobilizację lokalnej społeczności tworzy wciąż rosnącą grupę osób, które chcą zrobić coś dla innych. Fundacja „Ładne Historie jest organizatorem takich akcji jak chociażby – „Lato na podwórku”, „Łączą nas góry”, „Otwarta Pracownia Międzykulturowa”, SKATEPARK’22, a także projektu (BEZ)TROSKA.
Ponadto przyznano także nagrodę specjalną Piekarni PROFIT – BIS s. c. Anna Wychowanek, Jacek Wychowanek.
To wielopokoleniowa firma działająca na rynku od 1997 roku. W tym roku właściciele obchodzą 25 lecie. Firma posiada sklepy w Świdnicy, Strzegomiu, Jaworzynie Śl. oraz Żarowie. Przewagę konkurencyjną w regionie zdobywają poprzez łączenie tradycyjnych przepisów oraz metod wypieku z wykorzystaniem nowoczesnych rozwiązań technologicznych. Firma usprawniła proces produkcji poprzez zastąpienie pieców opalanych węglem, nowoczesnym piecem gazowym. Dzięki zastosowaniu nowego pieca obniżono emisję CO2, jednocześnie zachowano przy tym walory smakowe pieczywa. Zmianie uległ również sposób zamawiania, odbywa się on nie tylko bezpośrednio w sklepie, ale także przez telefon oraz Internet. Powrócono także do tradycyjnych sposobów sprzedaży, zainicjowanych przez mieszkańców, inspirowanych wspomnieniami z lat dzieciństwa tj. wieczorna sprzedaż gorącego pieczywa, która cieszy się dużym zainteresowaniem.
/Tekst: AN/
/Zdjęcia: Dariusz Nowaczyński/
/informacje o laureatach – UM Świdnica/