Każda palarnia kawy, która w swojej ofercie posiada wysokojakościowe kawy, zawiera na swoich opakowaniach stosunkowo sporo informacji dotyczących ziaren. Wśród nich znajdziesz m.in. kraj pochodzenia, wysokość uprawy wiśni kawowca, a czasem nawet nazwisko farmera! Ci, którzy dopiero zaczynają wchodzić w interesujący świat kawy, mogą mieć niemałe problemy w odnalezieniu się w tym wszystkim. Dlatego w poniższym tekście przedstawiony został jeden z najciekawszych tematów. Przeczytaj o metodach obróbki kawy!
Obróbka kawy, czyli co takiego?
Kawa to właściwie ziarno (pestka) wiśni kawowca. Zanim przystąpi się do wypalania surowych, zielonych ziaren, koniecznie trzeba usunąć z ich powierzchni miąższ. Jest na to kilka sposobów. Wspomniany proces pozbywania się miąższu to właśnie obróbka. To, w jaki sposób ziarno zostanie obrobione, ma wpływ na jego smak. Warto zatem znać sposoby obróbki, aby móc lepiej rozumieć własne gusta. Poniżej przedstawione zostały najpopularniejsze sposoby obróbki kawy.
Obróbka sucha – najstarsza i najprostsza
To sposób obróbki, który polega na zrywaniu kawy z krzewów, rozłożeniu jej na specjalnych stołach w świetle promieni słonecznych, co powoduje, że wiśnie zaczynają wysychać. Gdy będą już suche, oddziela się miąższ od pestek za pomocą specjalnych urządzeń, pakuje do jutowych worków, a następnie wysyła w świat. Ta metoda uznana jest za bardzo pracochłonną, co wynika z tego, że wiąże się z ręcznym sortowaniem najdojrzalszych i najlepszych owoców. Niezbędne jest również ich ciągłe doglądanie podczas schnięcia. Nie da się jednak ukryć, że efekty są warte tego wszystkiego. Obróbka kawy metodą na sucho sprawia, że otrzymuje się napar o intensywnym, owocowym, nieco słodkim profilu smakowym, który przypomina konfitury.
Obróbka myta – najbardziej znana
Największą popularnością, jeśli chodzi o metody obróbki kawy, cieszy się obróbka myta (inaczej mokra). Polega na oddzieleniu ziarna od miąższu w jak najszybszym czasie – zwykle dzieje się to już kilka godzin po zbiorze owoców. Wówczas wiśnie trafiają do wody, a gdy któreś wypłynie, to najprawdopodobniej świadczy to o tym, że ma jakiś defekt (takie ziarno się wyławia). Później resztę wrzuca się do urządzenia o nazwie depulper, które oddziela ziarna od miąższu. Następnie są one zanurzane w wodzie w celu usunięcia z nich oblepiającej substancji. Po upływie kilkudziesięciu godzin poddaje się je procesowi suszenia na słońcu. Kawa obrabiana w ten sposób jest uwielbiana zwłaszcza przez kawowych koneserów, którzy cenią wytrawność smaku, kwaskowatość i złożoność.
Obróbka miodowa
Innym rodzajem obróbki jest obróbka miodowa. Często mówi się, że jest to stan pośredni między mytą a suchą. Cały proces rozpoczyna się tak samo, jak w przypadku obróbki suchej, aczkolwiek zmiany następują po procesie depulpacji. Ziarna nie są myte, a zamiast tego rozkładane na stole. W związku z tym, że na powierzchni pestek pozostaje miąższ bogaty w cukry, kawa pochodząca z tej metody obróbki ma intensywniejszą słodycz. Warto, abyś wiedział, że na kawach tego typu często można znaleźć takie określenia jak ,,red honey”, ,,white honey” i inne. Jest to wskaźnik ilości miąższu, który pozostał na ziarnach. Najwięcej mają go kawy black honey, zaś najmniej – kawy white honey.
Podsumowanie
Wiesz już, jakie są najbardziej znane metody obróbki kawy. Pamiętaj jednak, że każdego roku pojawia się coraz więcej nowszych i ciekawszych sposobów, które wpływają na smak kaw. Co ważne, wybieraj jedynie kawy wysokiej jakości – takie może zaoferować Ci palarnia kawy Finest Coffee – koniecznie sprawdź ofertę pod adresem https://finestcoffee.pl.
/Artykuł sponsorowany/