Strona główna Artykuł sponsorowany SIRTFOOD – rewolucja w odchudzaniu

SIRTFOOD – rewolucja w odchudzaniu

0

Dieta SIRT stała się popularna za sprawą nieprawdopodobnej przemiany brytyjskiej piosenkarki Adel, która stosując ten rodzaj diety schudła około 45 kilogramów. Czym jest dieta SIRT, jakie są jej etapy, jakie produkty są dozwolone – na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym tekście.

Sirtuiny – a co to takiego?

Sirtuiny są to występujące w organizmie białka, pełniącą istotą rolę w regulowaniu metabolizmu i spowalniające proces starzenia się. Według niektórych badań sirtuiny wpływają na nasilenie syntezy białek mięśniowych, co przekłada się na ograniczenie utraty mięśni podczas stosowania diety redukcyjnej. Dieta Sirtuinowa ma za zadanie wprowadzić do organizmu jak największą liczbę sirtuin.

Produkty dozwolone

Według autorów diety najwięcej sirtuin znajdziemy w:

  • papryczce chili,
  • gryce,
  • kakao,
  • selerze naciowym,
  • kaparach,
  • lubczyku,
  • jarmużu,
  • rukoli,
  • daktylach,
  • oliwie z oliwek (extra virgin),
  • kawie,
  • orzechach włoskich
  • czerwonej cebuli,
  • soi,
  • czerwonym winie,
  • kurkumie,
  • borówkach
  • truskawkach,
  • zielonej herbacie – matcha,
  • natce pietruszki.

Stosując dietę sirtuinową powinniśmy używać jak najwięcej wyżej wymienionych produktów wzbogacając ją o żywność zawierającą kwasy omega-3 (siemię lniane, ryby).

Etapy diety

  • FAZA I

Autorzy diety podzielili ją na dwie fazy. Podczas pierwszego etapu fazy pierwszej przez pierwsze trzy dni spożycie kalorii jest ograniczone do około 1000kcal. W ciągu dnia przyjmujemy 4 posiłki, z czego trzy stanowić mają zielone soki (najlepiej z wyciskarki wolnoobrotowej).

W kolejnym etapie fazy pierwszej, czyli w dniach 4-7 zwiększamy kaloryczność do mniej więcej 1500 kcal. W dalszym ciągu spożywamy 4 posiłki z tym, że już tylko dwa z nich stanowić mają zielone soki. W obu etapach posiłki powinny składać się ze składników bogatych w sirtuiny.

Faza II

Faza druga według autorów diety powinna trwać dwa tygodnie. W tym czasie należy w dalszym ciągu spożywać cztery posiłki, z czego tylko powinien stanowić jeden zielony sok. W tym etapie nie ma określonych granic kaloryczności. Ilość przyjmowanych kalorii powinna zostać dopasowana do naszych indywidulanych zapotrzebowań.

Po ukończeniu tego etapu należy stosować dietę bogatą w siurtuiny. Autorzy nie podają szczegółowych wytycznych na temat ilości posiłków i kalorii. Dwie wymionone wyżej fazy diety można powtarzać kilka razy w roku (w zależności od zapotrzebowania).

Przepisy

Przykładowy przepis na zielony koktajl wg. zasad diety sirtfood:

  • rukola,
  • jarmuż,
  • cytryna,
  • pietruszka,
  • truskawka,
  • seler naciowy,
  • imbir,
  • matcha.

Wszystkie składniki (oprócz matchy) myjemy, w razie potrzeby obieramy, kroimy w drobne kawałki i blendujemy lub wrzucamy wyciskarki wolnoobrotowej.

Kasza gryczana z chrupiącym tofu:

  • Kasza gryczana,
  • tofu,
  • seler naciowy,
  • cebula czerwona,
  • pietruszka korzeń,
  • pietruszka nać.
  • papryka czerwona,
  • pestki dyni,
  • buraki ćwikłowe/ ogórki kiszone,
  • przyprawy.
  1. Kaszę gryczaną gotujemy ze szczyptą soli.
  2. Tofu pokrojone w plastry marynujemy w kilku kroplach oliwy z oliwek, soli i małej łyżce musztardy. Następnie wkładamy je do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na ok. 25-30 min.
  3. W międzyczasie na patelni dusimy seler naciowy posiekany w plastry, cebulę pokrojoną w piórka, papryką czerwoną pokrojoną w kostkę. Pod koniec duszenia dodajemy pestki dyni.
  4. Kaszę mieszamy z warzywami. Podajemy z tofu i ogórkami kiszonymi lub burakami ćwikłowymi.

/Artykuł sponsorowany/

Poprzedni artykułRaport resortu zdrowia o COVID-19. Ponad 5 tys. nowych zakażeń w kraju
Następny artykułZgłoś, czym ogrzewasz. Urzędnicy przypominają o obowiązku złożenia deklaracji