Strona główna 0_Slider Targ Ziemi powraca po zimowej przerwie. Na gości czekać będzie kilkudziesięciu wystawców!

Targ Ziemi powraca po zimowej przerwie. Na gości czekać będzie kilkudziesięciu wystawców!

0

Już w najbliższą niedzielę do przypałacowego gospodarstwa w Kraskowie powróci cieszący się ogromną popularnością Targ Ziemi124, podczas którego znów można będzie zaopatrzyć się w zdrowe produkty lokalnych producentów i kupić piękne rękodzieło. Znana jest już lista wystawców, którzy zawitają do Kraskowa 3 kwietnia.

Inicjatywa zorganizowania targu narodziła się w 2016 roku. Pomysł Kooperatywy124, by do przypałacowego gospodarstwa zaprosić wytwórców, którym szczególnie na sercu leży smak i jakość serów, miodów, wędlin, napojów, wypieków, warzyw oraz owoców, okazał się strzałem w dziesiątkę. Co miesiąc do Kraskowa ściągały tłumy zainteresowanych nie tylko dobrą żywnością, ale też unikalnymi wyrobami rękodzielników czy małych manufaktur.

Po zimowej przerwie Kooperatywa124 ponownie zaprasza w swoje progi. – Mimo, że czas smutny i trudny wracamy po zimie i szykujemy się na 03.04 do kwietniowego TargZiemi124 w Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie. Gospodarstwa pracują, rośliny budzą się do życia. Szykujcie się na spotkanie z Waszymi Ulubionymi Wytwórcami, na ich nowe i znane Produkty. Dobrze będzie wymienić uściski. Zabierzcie swoje rodziny, Przyjaciół i jeśli gościcie i opiekujecie się swoich gości z Ukrainy. Ugościmy kooperatywnie, jak umiemy. Czekamy niecierpliwie na Was wszystkich, do zobaczenia! – zapraszają organizatorzy wydarzenia.

Targ Ziemi odbędzie się 3 kwietnia w godz. 11.00-15.00. Odwiedzających ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie powitają:

  • Pyszna Zofia – Rolniczy Handel Detaliczny Zofia Górak – chleb orkiszowo żytni na mące bio, dzikie pesto, humusy, dżemy, bułki na podmłodzie jak za dawnych lat,
  • Pasieka Gołaszyce – Łukasz Piechurski – młody wiekiem, ale bogaty w pszczelą wiedzę pasjonat fruwających robotnic. Warsztaty: Kocham pszczoły – oddolna akcja wspierająca pszczelarzy i ich pasieki,
  • Gospodarstwo rolne octy owocowe – oksymel, musztardy i octy najprzeróżniejsze, serek kiszony, smalec z fasoli,
  • Pracownia TINY BEAR Karolina Dąbrowska – rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku Robótki Karolka,
  • Z Natury Lepsze- Mydlarnia – kosmetyki z natury, mydło kozie,
  • Monika Kołataj – wełna w wykonaniu ultra; od kołowrotka do swetra,
  • Sernica Dolnośląska – gouda owcza i kozia dłuuuugo dojrzewająca,
  • Palce lizać – masło sklarowane,
  • Sery Stróżańskie – nabiał owczy wszelaki,
  • Gospodarstwo Rolne Szczypiorki – wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa
  • Eko-Ar Przetwory z Aronii – cuda z ekologicznej aronii,
  • Gospodarstwo Pasieczne Elżbieta Malinowska – miody odmianowe, miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki
  • KUCHNIA domowa – Skarby Lasu Zofia Kowalczyk – soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur,
  • Dyniowy zakątek – dynia od A do Z
  • Wańczykówka – nabiał krowi i owczy,
  • Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko,
  • Projekt slow food Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie: kawa , ciasto gospodarskie, kocioł sezonowy, pajdy serowo-ziołowe, zdrowe desery, BIOdanie na gorąco,
  • Marta Klimek – rękodzieło związane z ozdobami do włosów dla kobiet, dzieci. Opaski, spinki, wianki. Dywany, podkładki wykonane na szydełku.
  • Fryborska Manufaktura Miodownicza Justyna Jaczewska – pierniki tradycyjne według starych śląskich receptur,
  • Marek Kruk ogrody bio jabłko – ekologiczne soki jabłkowe i owoce,
  • Ewelina Michalik – Sznurki i Pasje – rękodzieło: makrama, filc, sznurek, wełna , włóczka, drewno, tykwa,
  • Pasieka pod Ślężą – Krzysztof Staryszak
  • Jagodowe Pole – cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy,
  • Roksana Krzyśko – La Libertà – świece sojowe, ręcznie robione świece z wosku sojowego
  • Betty B. – kolorowe czapki, naładowane pozytywną energią oraz biżuteria w stylu Betty B.,
  • Gospodarstwo Rolne Karolina Ożga – mąka z Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka żytnia, ziemniaki ekologiczne, soja ekologiczna i jej przetwory: mleko,tofu, wegańskie pasty,
  • Maciej Grzywna – herbaty ziołowe z własnych upraw,
  • Aber Ceramika – Bernadetta Abrahamik- ceramika bajecznych barw,
  • Granitowa Galeria Aleksandra Skolak – biżuteria, drobiazgi, praktyczne i dekoracyjne elementy wyposażenia wnętrz – wszystko to wykonane z naturalnych dolnośląskich skał,
  • Kamila Gałązka – Kadoo- Swetry, bluzki, torby – dziewiarstwo ręczne,
  • Bartosz Ostrowski „BABETTE” – oryginalne, vege smakołyki w ekologicznych opakowaniach powstałe z dbałością o lokalność i środowisko,
  • naturalnie.eco – Len, len, LEN – odmieniany przez wszystkie przypadki,
  • Robótki Karolka – szydełko w ruchu. Efekt? Zobaczcie sami!
  • Pracownia Kreatywności – Joanna Maciejewska – malowana porcelana, malowane torby, kurtki,
  • Koala Fashion Jolanta Kalinowska – torebki ze sznurka bawełnianego,
  • Przetwórnia Warzyw Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder – kiszone warzywa i zakwasy z Doliny Baryczy.

/mn/

Poprzedni artykułOdzyskali skradziony motocykl. Rabuś zaczął go już dostosowywać do swoich potrzeb
Następny artykuł„Będzie piekielnie szybko”. Ubiegłoroczny triumfator zapowiada start w jubileuszowej edycji Rajdu Świdnickiego [FOTO/VIDEO]