Działające w gminie Świdnica koła gospodyń to skarbnica wiedzy kulinarnej, pomysłów na rękodzieło i wielu cennych inicjatyw. Ich talent i zdolności kulinarne można oceniać podczas jarmarków wielkanocnych i bożonarodzeniowych, festynów i imprez plenerowych. Z racji zbliżającego się tłustego czwartku swoim przepisem na pyszne i smaczne pączki podzieliły się gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Boleścinie.

– To sprawdzony przepis od 91-letniej babci Marii. Przez lata jedna z najstarszych mieszkanek naszej miejscowości obdarowywała rodzinę i przyjaciół pysznościami na Tłusty Czwartek. Dziś same będąc gospodyniami kultywujemy kulinarne tradycje, korzystając ze sprawdzonych przepisów naszych babć i mam. Myślę, że nikt tego dnia nie będzie liczył dodatkowych kalorii. Bo jak głosi stare polskie przysłowie: „Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zjedzą pole i będzie miał pustki w stodole” – mówi Patrycja Woźniak, członkini KGW Boleścin.
Przepis na pyszne pączki od babci Marii
50 dkg mąki
5 dkg drożdży
7 żółtek
szklanka tłustego mleka
10 dkg rozpuszczonego masła
10 dkg cukru
starta skórka z cytryny
kieliszek spirytusu lub rumu
1 kg smalcu lub 1 litr oleju do smażenia
15 dkg konfitury z moreli lub z róży
cukier puder z wanilią
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z 3 łyżkami letniego mleka. Pozostałą ilość mleka gotujemy i wrzącym zalewamy pół szklanki mąki. Rozcieramy i mieszamy z pozostałą mąką, drożdżami i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrastającego ciasta dodajemy żółtka utarte z cukrem i letnie masło oraz spirytus lub rum. Dokładnie wyrabiamy ciasto aż do momentu, kiedy zacznie odstawać od rąk i naczynia. Przykrywamy ściereczką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je na stolnicę, zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm.
Szklanką wycinamy kółka i na połowie kładziemy nadzienie, po czym zlepiamy z pustymi kulkami. Przykrywamy pączki ściereczką i pozostawiamy na ok. 20 min. W dużym płaskim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy partiami pączki, smażąc około 3 min. pod przykryciem. Odwracamy na drugą stronę już bez przykrycia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na serwetkę, aby odsączyć z tłuszczu. Dopiero wtedy posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
/UG Świdnica, opr. mn/



![Dał „nauczkę” nauce jazdy. „Takich cudownych kierowców mamy” [VIDEO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/10/Clipboard01-100x75.jpg)


![Strażacy próbują pomóc rannemu łabędziowi [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2024/04/straz-pozarna-100x75.jpg)


![Wyjątkowa Świdnica. Zobacz zdjęcia czytelników [ROZWIĄZANIE KONKURSU]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/10/Altana-w-Parku-Mlodziezowym-w-Swidnicy-2025-fot.-Marlena-Jozefow-100x75.jpg)
![Jesień w Świdnicy i okolicy na fotografiach czytelników [ROZWIĄZANIE KONKURSU]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/10/page-jesien-na-fotografiach-czytelnikow-2025-100x75.jpg)