Wybór nowego pieca grzewczego wiąże się z koniecznością podjęcia wielu decyzji. Każda z nich będzie miała istotny wpływ na ekonomiczność oraz efektywność przekazywania ciepła do budynku. Poza wielkością, łatwością obsługi czy dopasowaniem do średnicy komina, należy zwrócić uwagę na sam rodzaj kotła. Który z wyjątkowo chętnie wybieranych będzie lepszy – piec na pellet czy ekogroszek? Jakie wady i zalety ma każdy z nich?
Piec na ekogroszek – wady i zalety
Jedną z największych zalet ogrzewania budynku ekogroszkiem jest wysoka kaloryczność tego rodzaju opału. Dzięki niej paliwo wykazuje wysoką wydajność i staje się bardzo ekonomiczne. Już niewielka „porcja” ekogroszku daje dostęp do dużej ilości ciepła. Pozwala szybko i mocno dogrzać budynek, co zapewnia doskonałe wyniki grzewcze nawet w najbardziej mroźne noce. Nic zatem dziwnego, że ekogroszek cieszy się w Polsce sporą popularnością – zima z roku na rok staje się coraz bardziej dotkliwa.
Co więcej, wysokiej jakości ekogroszek generuje stosunkowo niewielką ilość popiołu. Aby jednak tak było, trzeba wiedzieć, jak ustawić piec na ekogroszek – a w tej kwestii najlepiej trzymać się wytycznych producenta danego pieca. Dzięki temu palenisko nie jest zaduszane, a więc znika ryzyko strat materiału i nie trzeba spędzać w kotłowni dużo czasu na sprzątaniu. Ogromną zaletą jest także fakt, że nowoczesne piece na ekogroszek podlegają dofinansowaniu ich zakupu lub uldze termomodernizacyjnej. Kocioł jest też mało wymagający – wystarczy raz na kilka dni wrzucić do niego opał i odpowiednio ustawić sterownik, by ten sam zajął się resztą.
Na próżno szukać istotnych wad tego paliwa. Jako minus można jednak wskazać konieczność magazynowania worków z ekogroszkiem (zwykle po 25 kg), a zatem posiadania odpowiedniej przestrzeni w kotłowni.
Więcej ciekawych informacji na temat ekogroszku, w tym poradnik dotyczący jego wyboru lub otrzymania dofinansowania wymiany pieca, znajdziesz na stronie https://najlepszyekogroszek.pl/poradnik.
Piec na pellet – wady i zalety
Piec na pellet to kocioł, który do ogrzewania budynku wykorzystuje wyłącznie produkt pochodzenia roślinnego: pellet drzewny. W jego przypadku następuje zatem całkowita rezygnacja z węgla. Wysokiej jakości granulat jest całkowicie pozbawiony sztucznych i chemicznych dodatków, a podczas procesu spalania generuje przyjemny zapach.
Tak jak ekogroszek, pellet ma bardzo wysoką kaloryczność. Zapewnia zatem efektywne i ekonomiczne ogrzewanie. Również generuje niewiele popiołu, na dodatek innego typu – w jego przypadku to pozostałości drzewne, które produkują dużo mniej brudu. Tym samym łatwiej utrzymać w czystości zarówno kocioł, jak i pomieszczenie, w którym się znajduje. I w tym przypadku piec na pellet jest niemal bezobsługowy. Wystarczy wrzucić opał raz na kilka dni oraz odpowiednio nastawić. Informacji o tym, jak ustawić piec na pellet, najlepiej szukać w instrukcji obsługi kotła – a także na wskazanej wyżej stronie poradnikowej.
Jedyną wadą pieca na pellet jest konieczność kupienia specjalnego kotła. Jeżeli więc korzystasz obecnie z węglowego, to będzie Cię czekała jego wymiana na nowy.
Który wybrać – piec na pellet czy ekogroszek?
Jak wynika z powyższych opisów, opalanie budynku ekogroszkiem i pelletem ma sporo cech wspólnych. Oba rozwiązania zapewniają efektywne ogrzewanie pomieszczeń, są niemal bezobsługowe oraz ekonomiczne. Chcąc wskazać największe różnice, można zwrócić uwagę na poziom wilgotności, która w przypadku pelletu jest zwykle niższa od ekogroszku. Ten pierwszy generuje też mniej popiołu.
W tym wypadku najlepszym rozwiązaniem będzie jednak… uniwersalny piec na pellet i ekogroszek. Modele tego typu umożliwiają przetestowanie obu rodzajów opału i samodzielne zdecydowanie, który wypada lepiej.
/Artykuł sponsorowany/