Cukier to jeden z najczęściej stosowanych dodatków do żywności. Słodzimy nim herbatę czy kawę, a także możemy znaleźć go w wielu innych produktach, jak napoje, ciastka, lody czy płatki śniadaniowe. Przedsiębiorcy, którzy wykorzystują cukier na co dzień do produkcji wielu artykułów spożywczych, powinni zainteresować się zagadnieniem, jakim jest hurtowa sprzedaż cukru. Dlaczego jest to korzystne rozwiązanie? Przeczytasz w poniższym artykule.
Cukier biały – czym jest i dlaczego znajduje tak szerokie zastosowanie?
Biały cukier, czyli sacharoza to niezwykle popularny środek spożywczy o szerokim zastosowaniu. Otrzymywany jest najczęściej z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych, dzięki czemu jest czystą sacharozą. To krystaliczny produkt, biały, bezwonny o słodkim smaku. Najczęściej stosowany jest w branży cukierniczej, jednak stosuje się go również w produkcji wielu produktów spożywczych. Są to kefiry, jogurty, wędliny, dżemy, konfitury, napoje i alkohole. Cukier jest również chętnie wykorzystywany w domach do wypieków, a także ciepłych napojów.
Właściwości cukru białego
Co istotne, surowiec ten posiada szereg cennych właściwości, dzięki temu jest tak chętnie wykorzystywany w produkcji żywności. Zabezpiecza ją przed szybkim zepsuciem, a wszystko za sprawą właściwości zmniejszających dostęp wody koniecznej dla rozwoju pleśni, bakterii i drożdży. Zapobiega ich namnażaniu się, dzięki temu produkcja jest bezpieczna, a trwałość produktów wyższa. Jedną z najważniejszych właściwości białego cukru jest smak. Jego dodanie do potraw czy produktów nadaje charakterystyczny słodki smak, dzięki czemu są chętnie spożywane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Bez obaw można powiedzieć, że cukier odpowiada za sukces sprzedażowy wielu znanych nam produktów.
Cukier w workach – kto powinien zdecydować się na jego zakup?
Cukier w workach sprzedawany hurtowo to oferta kierowana najczęściej do przedsiębiorców, którzy na co dzień wykorzystują większe ilości surowca w produkcji. To atrakcyjna cena, dużo niższa niż w przypadku cukru oferowanego w marketach w małych opakowaniach po 1 kg. Dodatkowo cukier w workach to wysoka jakość i klasa produktu, dzięki temu można mieć pewność zakupu idealnego surowca, który sprawi, że produkowana żywność będzie smaczna i trwała. Pamiętajmy, że jest to również okazja do zmniejszenia ilości odpadów. W końcu jedno opakowanie, a kilkanaście robi ogromną różnicę w ilości generowanych odpadów. Cukier hurt to przede wszystkim niższa cena, dzięki czemu możliwe jest zmniejszenie kosztów produkcji w wielu przedsiębiorstwach. Hurtowa cena cukru przekonuje do siebie coraz większą liczbę firm w całej Polsce, dlatego duże worki są chętnie kupowane przez wiele osób.
W końcu cukier to surowiec, który znajduje się na etykietach wielu artykułów spożywczych. Jest to nawet pieczywo, surówki, gotowe zupy, słone przekąski, czy koncentrat pomidorowy. Oczywiście jego ilości są różne, jednak jest szeroko wykorzystywany, dlatego cieszy się ogromną popularnością.
/Artykuł sponsorowany/