Kuchnia to ważne pomieszczenie w każdym domu. Powinno ono nie tylko zachwycać wizualnie, ale także być funkcjonalne. Ważnym aspektem podczas urządzania tego pomieszczenia jest odpowiedni sprzęt do kuchni.
Jaki sprzęt AGD jest niezbędny?
Jednym z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni są lodówki , sprzęt do gotowania czyli kuchenka lub płyta grzewcza oraz piekarnik. Poza tym warto wyposażyć się także w kuchenkę mikrofalową, to małe urządzenie, które jest niezwykle praktyczne. Wybór AGD do kuchni powinien być przemyślany. Warto rozeznać się w aktualnie dostępnych produktach i sprawdzić ich parametry techniczne aby dobrać najlepsze do naszych potrzeb. Poza tymi podstawowymi sprzętami w każdej kuchni przyda się także drobne AGD takie jak np. robot kuchenny. To praktyczny pomocnik, który ułatwi wiele czynności.
Jak kupić odpowiedni sprzęt AGD?
Przede wszystkim sprzęt AGD warto kupować już po zamontowaniu mebli kuchennych lub ewentualnie po ustaleniu konkretnego projektu przez wykonawcę. Często zdarza się, że luka pozostawiona w meblach kuchennych jest inna niż została przewidziana w projekcie i sprzęt po prostu nie pasuje. Przy wyborze odpowiedniego sprzętu warto zastanowić się jakie funkcje chcemy aby spełniał. Producenci prześcigają się w listach funkcji, jakie ma dane urządzenie, często jednak po zakupie okazuje się, że tak naprawdę wcale z nich nie korzystamy. Warto natomiast zastanowić się nad dłuższym okresem gwarancji, co może uratować nas przed zakupem nowego sprzętu w przypadku awarii i ochronić od dodatkowych kosztów. Warto też podkreślić, że nie ma jednego wyboru dobrego dla wszystkich. Obecnie także nie ma jednego najlepszego producenta. Większość produktów jest na podobnym poziomie, dlatego dla jednych dobrym wyborem będzie np. lodówka Bosch a inni stwierdzą, że nie ma nic lepszego niż lodówka Electrolux. Oba te sprzęty agd są tak samo dobre, wybór zależy od indywidualnych preferencji kupującego. Wspólny parametr na który warto zwrócić uwagę to klasa energetyczna.
Rozmieszczenie sprzętów AGD w kuchni
Warto przed planowaniem kuchni zadbać o odpowiednie rozmieszczenie sprzętów tak aby było ono ergonomiczne. Dzięki temu kuchnia staje się praktyczna. Lodówka, kuchenka i zlewozmywak powinny być rozłożone w tak zwanym trójkącie roboczym. Taki rozkład zapewnia nam swobodne funkcjonowanie w kuchni i oszczędza czas. Poza tym, warto aby piekarnik znalazł się na takiej wysokości, aby nie było potrzeby schylania się do niego. Zmywarkę natomiast warto umieścić w pobliżu zlewu.
/Artykuł sponsorowany/