Smakowali lokalnych produktów, zaglądali w zakamarki zabytkowego młyna w Siedlimowicach i znakomicie bawili się przy udziale lokalnych artystów. Mimo nie najlepszej pogody uczestnicy piątej już edycji Festiwalu Mąki w Siedlimowicach (gmina Żarów) nie byli zawiedzeni. Na finał ogłoszono zwycięzcę konkursu na najlepszy chleb domowego wypieku.
Na gości festiwalu czekały wyjątkowe lokalne przysmaki i wyroby od Jagodowego pole z Kalna, EkoAronii, Dyniowego Zakątka i All Canny. Można było spróbować potraw przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich z Imbramowic, serów ze Świdnicy i podpłomyków pieczonych przez Iwonę Markiewicz, żonę właściciela młyna. Na miejscu można było także kupić mąkę siedlimowicką i ciasta.
O doznania artystyczne zadbali Pracownia kreatywności, Teatr Bezdomny, na warsztaty koronki klockowej zaprosiła Elżbieta Struzik, a na ceramiczne – Agata Marcinkowska z MANOceramics – Nowoczesny Design – Tradycyjna technika ręcznego wytwarzania. Po zabytkowym młynie oprowadzał Bogdan Mucha z Żarowskiej Izby Historycznej.
Tradycją już jest, że głównym punktem programu Festiwalu Mąki jest konkurs na najlepszy chleb domowego wypieku “Chlebowzięci”. III miejsce zajął Michał Starak z Olszan, II miejsce Dorota Borgosz z Domanic, a I miejsce i tytuł najlepszego piekarza V Festiwalu Mąki Łukasz Krzysztofczyk z Wałbrzycha.
/opr.red./
Zdjęcia dzięki uprzejmości GCKiS w Żarowie