Strona główna 0_Slider „Sfermentowane rzygowiny”. Mieszkańcy skarżą się na smród z cukrowni

„Sfermentowane rzygowiny”. Mieszkańcy skarżą się na smród z cukrowni

16

Mieszkańcy Świdnicy, Pszenna, Jagodnika oraz Miłochowa skarżą się na niewyobrażalny smród wydobywający się z terenu Cukrowni „Świdnica” w Pszennie. Odczuwalny od kilku tygodni odór nasilił się w ostatnich dniach. Z prośbą o interwencję mieszkańcy zwrócili się do Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska we Wrocławiu, a od właściciela zakładu domagają się eliminacji występujących uciążliwości zapachowych.

Głosów dotyczących nieprzyjemnego zapachu odczuwalnego nie tylko w Pszennie, ale również w wielu okolicznych miejscowościach, jest w ostatnim czasie bardzo dużo. – Od kilku tygodniu, a ostatnio bardzo często i z mocną intensywnością, wydobywa się fetor związany z działalnością cukrowni. Zainfekowane smrodem wymiocin jest całe Pszenno – w zależności od kierunku wiatru. Z takim fetorem nie idzie normalne żyć i odpoczywać po pracy – wskazuje jeden z mieszkańców Pszenna, wyliczając przy tym kolejne dni, w których „smród rzygowin” mający pochodzić najprawdopodobniej z oczyszczalni cukrowni był nie do zniesienia. W ostatnim czasie taka sytuacja miała miejsce 8, 11, 15 i 21 czerwca. Zgodnie z sygnałami przekazywanymi przez mieszkańców Świdnicy, 23 czerwca smród był wyraźnie odczuwalny nawet w rejonie świdnickiego śródmieścia.

Od kilku miesięcy cukrownia generuje nie do zniesienia fetor odczuwalny jako bardzo intensywne „sfermentowane rzygowiny”, który odbiera dostęp do czystego powietrza, powoduje bóle głowy oraz nudności. Sprawa jest na tyle poważna, że nie można swobodnie przebywać na zewnątrz lub otworzyć okna. Smród potrafi utrzymywać się przez wiele godzin w ciągu dnia włącznie z weekendami do późnych godzin. W ostatnim czasie skala fetoru przekroczyła wszelkie granice i jest on wyczuwalny nawet w okolicach oddalonych o 5 km od fabryki – opisuje kolejny mieszkaniec, który zwrócił się o pomoc w imieniu swoim, a także mieszkańców Pszenna, Świdnicy, Jagodnika, Miłochowa oraz pracowników firm leżących w sąsiedztwie zakładu.

Apele o podjęcie natychmiastowej interwencji mieszkańcy przekazali do Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska we Wrocławiu i Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska. Z kolei do spółki Südzucker Polska, do której należy zakład w Pszennie, zwrócono się w wnioskiem o podjęcie działań, które ograniczą występowanie fetoru. – Jako mieszkanka osiedla domków jednorodzinnych w Pszennie zwracam się do Państwa z prośbą o interwencję i ograniczenie uciążliwości zapachowych, które utrudniają nam życie. 21.06.2021 na ulicy Morelowej zapach w skali 1-5 określam na 5 – mdły zapach wymiocin. To jest nie do zniesienia. Proszę o podjęcie czynności, które ograniczą roznoszenie się takich zapachów po okolicy – stwierdzono w korespondencji skierowanej do WIOŚ oraz właściciela cukrowni.

Z pytaniami dotyczącym działań podjętych w związku z występującymi uciążliwościami zwróciliśmy się do Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska we Wrocławiu. O poczynionych przez Inspektorat ustaleniach będziemy informować.

Michał Nadolski
[email protected]

Poprzedni artykułPrymusi z gminy Strzegom z nagrodami
Następny artykułBez nowych zakażeń w powiecie świdnickim. Jaka sytuacja w kraju i na Dolnym Śląsku?