Sałata, kalarepa, szczypiorek, rzodkiewka, a nawet pomidory już niebawem będą dostępne w kuchni i menu Przedszkola w Bystrzycy Dolnej. Wszystkie te warzywa wzrastają pod czujnym okiem przedszkolaków, a co najważniejsze będą EKO.
W ostatnich latach dzieci z Publicznego Przedszkola w Bystrzycy Dolnej brały udział w wielu projektach, których celem było kształtowanie nawyków zdrowego żywienia.
Nasz udział w projektach zainspirował nas do tego, aby spróbować własnych sił w uprawie witamin. Zakupione zostały skrzynki – warzywniki, które z pomocą rodziców wypełniliśmy ziemią, a następnie własnoręcznie posadziliśmy wyhodowane wczesną wiosną warzywa: kalarepę, szczypiorek, rzodkiewkę, sałatę, a nawet pomidory – mówi Beata Klęsk-Nazarko, dyrektor przedszkola w Bystrzycy Dolnej.
Przedszkolaki codziennie doglądają swoich upraw, podlewają, plewią i cieszą się z każdego wyhodowanego warzywa. Była już degustacja rzodkiewki, szczypiorku i sałaty z własnej uprawy. Teraz czekają na kalarepkę i pomidory.
/UG Świdnica/