W II Liceum Ogólnokształcącym w Świdnicy11 czerwca rozpoczął się blok wykładów w ramach „Czerwcowego Spotkania z Biotechnologią”. Tematyka spotkania dotyczyła infekcji bakteryjnych, mikrobiomu i świadomego jedzenia pokarmów.
Wydarzenie odbyło się w ramach trwającej współpracy II LO z Wydziałem Biotechnologii Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest to kontynuacja Świdnickiej Nocy z Biologią.
Podobnie jak poprzedniego roku, większość uczniów wysłuchała wykładów „on-line”, pozostali mogli dołączyć w ramach lekcji. W sumie w wykładach uczestniczyło przeszło 80 uczniów. Pracownicy Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Wrocławskiego kolejno prezentowali zagadnienia, po każdej prezentacji był wyznaczony czas na dyskusję i zadawanie pytań.
Na początek dr Marcin Szafran z Zakładu Mikrobiologii Molekularnej Uniwersytetu Wrocławskiego przedstawił strategie wybranych gatunków bakterii w zdobywaniu organizmu człowieka. Na przykładzie Vibrio cholerae uczniowie prześledzili sposób na pozbycie się konkurencyjnych bakterii z jelita.
Następny wykład, pod tytułem – „Mikrobiom – z czym to się je?”, wygłosił dr inż. Marcin Wolański. Dobra wiadomość – ok. 2,2 kg masy ciała człowieka stanowią bakterie, o ile nie szkodzą! Kolonizują nas sukcesywnie w ciągu życia, począwszy od porodu a każdy kontakt z innym człowiekiem to kolejna porcja bakterii. Są pomocne – produkują witaminy, ułatwiają trawienie, ale też mogą wpływać na działanie przyjmowanych przez nas leków.
O problemach prawidłowej diety traktował trzeci wykład, wygłoszony przez dr Marię Stasiuk -Wacławczyk –„Jesteś tym co jesz, czyli o zaletach odżywiania”. Prelegentka przedstawiła najnowsze trendy żywienia a dodatkowo tłumaczyła mechanizmy działania substancji czynnych zawartych w produktach spożywczych. Odniosła się też do prozdrowotnego działania ruchu.
Wykłady cieszyły się dużym zainteresowaniem młodzieży. W przyszłym roku kolejna edycja, podczas której, na co liczą uczniowie, będzie już możliwy bezpośredni kontakt z młodzieży z wykładowcami.
/Informacja przygotowana przez uczniów II LO, opr. red./