Strona główna Artykuł sponsorowany Żywność liofilizowana – czym jest i dlaczego warto po nią sięgać?

Żywność liofilizowana – czym jest i dlaczego warto po nią sięgać?

0

Ogromny wybór artykułów spożywczych pozwala konsumentom coraz świadomiej sięgać po konkretne produkty. Jednym z ciekawszych rozwiązań branży spożywczej jest żywność liofilizowana. Co to takiego? Czym się charakteryzuje? Czy można bezpiecznie po nią sięgać?

Liofilizacja – czym, najogólniej mówiąc, jest?
Liofilizacja to, najprościej mówiąc, to proces pozbywania się wilgoci z żywności za pomocą jej zamrażania. Żywność jest uprzednio gotowana, następnie zamrażana i doprowadzana do warunków niższego ciśnienia po to, aby podczas procesu sublimacji pozbyć się z niej wody. Zalety związane z daniami, które przeszły proces liofilizacji, to przede wszystkim lekkość (ich ciężar jest mniejszy o wagę wody), zajmowanie niewiele miejsca podczas transportu, jak również długi termin do spożycia. Jakie jeszcze atuty zachęcają do sięgania po dania liofilizowane?

Dania liofilizowane – ich najważniejsze zalety
Liofilizaty, a więc produkty spożywcze pozbawione wilgoci, oferowane między innymi przez firmę Lyo Food, mają tę przewagę nad produktami przetworzonymi, że zachowują pełnię składników odżywczych i kalorycznych. Sięgając po nie masz pewność, że wybierasz produkty pełnowartościowe, które wnoszą do Twojego organizmu wiele dobrego. Do przygotowania większości dań liofilizowanych niezbędne ich zalanie ich wodą. Wówczas konsument uzyskuje ich domyślną wagę i objętość.

Zdrowe dania bez sztucznych dodatków – idealne na szlaku
Za sięgnięciem po dania liofilizowane przemawia również brak sztucznych substancji konserwujących. W przypadku osób, którym zależy na bezpiecznym, krótkim składzie i naturalnych składnikach jest to wybór idealny. Poza tym dania są zazwyczaj skomponowane w taki sposób, aby dostarczały sporo energii do kontynuowania wyprawy po górach czy innym szlaku. Krótki czas przygotowania (około 10 minut) to kolejny argument silnie przemawiający za ich wypróbowaniem. Dużym plusem w warunkach polowych jest również to, że do przygotowania wartościowego posiłku nie potrzeba żadnych kubków termicznych, misek czy plastikowych pojemników – opakowanie jest skonstruowane w taki sposób, aby od razu było przystosowane do przygotowania dania. Ponadto wewnątrz opakowania znajduje się wskaźnik podpowiadający, do jakiego poziomu należy wlać gorącą wodę, aby konsystencja danego posiłku była optymalna. To świetne ułatwienie, wpływające na odczucia smakowe.

Kiedy i w jakich sytuacjach warto sięgnąć po dania liofilizowane?
Dania liofilizowane sprawdzą się znakomicie wszędzie tam, gdzie nie ma możliwości ani czasu przyrządzenia potrawy od podstaw. Z racji niewielkiej wagi i nie zajmowania wiele miejsca w torbie turystycznej czy plecaku potrawy te stanowią oczywisty wybór dla osób dużo podróżujących. Mogą okazać się też ciekawą propozycją dla osób pracujących w mniej sprzyjających warunkach, na przykład na budowie czy w innym otwartym terenie. Żywność liofilizowana to fantastyczny wybór na biwak z przyjaciółmi czy wyjazd na festiwal muzyczny.

/Artykuł sponsorowany/

Poprzedni artykułCo wolno na elektrycznej hulajnodze? Od dzisiaj zmiany w przepisach
Następny artykułPonad 2 tys. nowych zakażeń w kraju. Jaka sytuacja w powiecie świdnickim?