Strona główna Artykuł sponsorowany Stale hartowane na noże

Stale hartowane na noże

0

Zakup stali do produkcji noży może być skomplikowany, bo konieczne jest wybranie materiału o określonym składzie chemicznych i właściwościach, które umożliwią odpowiednią obróbkę. To natomiast wymaga dużego doświadczenia lub skorzystania z pomocy doświadczonego sprzedawcy.

  1. Zastosowanie gatunku stali H18
  2. Wysoka odporność na korozję
  3. Proces obróbki cieplnej stali 1.4112
  4. Wyroby dostępne ze stali na noże

Warto zatem sprawdzić, gdzie można uzyskać pomoc w zakupie, aby wybrana stal odpowiednio sprawdziła się do produkcji noży lub innych elementów. Co ciekawe ta sama stal może zostać wykorzystana między innymi przez producentów łożysk tocznych.

Zastosowanie gatunku stali H18
Wysokochromowy gatunek stali H18 to przykład stali nierdzewnej, która ma strukturę martenzytyczną. Podzespoły wykonywane z tego materiału mogą być poddawane takim procesom jak odpuszczanie oraz hartowanie. Stal H18 ma dużą twardość, która przekracza 55 HRC, a jednocześnie zachowuje odporność na wpływ środowisk korozyjnych. Jak nietrudno się domyślić, wyższa twardość wiąże się z dużą wytrzymałością na ścieranie. Dzięki temu wspomniana stal może być stosowana przy produkcji noży, łożysk oraz innych elementów, które są narażone na zużycie. Dodatkowymi argumentami przemawiającymi za wyborem stali 1.4125 są wolniejsze stępianie wykonanych elementów i trwałość połączona z odpornością na korozję. Wśród klientów zamawiających stal https://virgamet.pl/stal-nierdzewna-h18-x90crmov18-x105crmo17-aisi-440c-440b-x108crmo17 są przedstawiciele branż spożywczej oraz chemicznej. Wykorzystują oni materiał do produkcji takich elementów jak zawory, łożyska, pierścienie, noże kuchenne oraz noże specjalistyczne wykorzystywane przy przetwarzaniu żywności.

Wysoka odporność na korozję
Nie dość, że już stal standardowo odznacza się odpornością na korozję (co wynika z dodatku chromu w ilości około 17%), to dodatkowo można ją podwyższyć. Ważne jest tylko to, aby powierzchnia pozostawała gładka i nie występowały na niej żadne chropowatości. Jednocześnie trzeba pamiętać, że gatunek 1.4125 nie jest odporny na działanie kwasów (siarkowego oraz ortofosforowego), chlorków, roztworów soli oraz gazów spalin.

Proces obróbki cieplnej stali 1.4112
Dla stali 1.4112 proces obróbki cieplnej jest zbliżony do tego, który występuje przy stali 1.4125. W obu przypadkach wyżarzanie zmiękczające ma miejsce w temperaturze od 780 do 840 stopni Celsjusza (przy uwzględnieniu chłodzenia w powietrzu lub w piecu). Różnica występuje natomiast w przypadku odpuszczania, które dla pierwszego z wymienionych gatunków ma miejsce w temperaturze 100-200 stopni, natomiast dla 1.4125 temperatura wynosi od 100 do 300 stopni Celsjusza. W przypadku stali H18 wyżarzanie zmiękczające określono na 850-900 stopni, a hartowanie z chłodzeniem w oleju ma miejsce przy 1000 do 1050 stopni. Więcej informacji na temat procesów obróbki cieplnej, szczegółowych właściwości i dokładną charakterystykę stali można znaleźć na stronie producenta, który regularnie zaopatruje firmy w stal na noże.

Wyroby dostępne ze stali na noże
Wspomniane gatunki (między innymi stal 1.4112 oraz H18) można zamówić w różnych wyrobach. Ułatwia to dostosowanie materiału do stosowanego procesu produkcji. Największą popularnością cieszą się takie wyroby jak pręty kute na kowarce, pręty łuszczone i blachy nierdzewne. Jeżeli jednak klient potrzebuje stali w innej formie, może złożyć zamówienie na stal na noże w odkuwkach lub pierścieniach. Dystrybutor stali oferuje również druty ciągnione oraz rozmaite zamienniki dla różnych rodzajów stali.

/Artykuł sponsorowany/

Poprzedni artykułWalczyli o medale mistrzostw kraju
Następny artykułBył jednym z najwybitniejszych świdnickich trenerów. 40. rocznica śmierci Tadeusza Ząbka