Sporo dietetyków twierdzi, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nawet jeśli rano bardzo się spieszymy, nie powinniśmy zapominać o śniadaniu. Idealny poranny posiłek zawiera w sobie węglowodany, białko i tłuszcze. Musi być sycący oraz zdrowy, no i oczywiście smaczny! Po zjedzeniu takiego śniadania z pewnością będziemy mieli mnóstwo energii na pierwszą część dnia.
Kasza na śniadanie – zastrzyk energii od rana
Wielu osobom kasza kojarzy się tylko i wyłącznie z obiadem. Jak się jednak okazuje, doskonale nadaje się także jako posiłek na początek dnia. Zarówno kasza jaglana i gryczana posiada mnóstwo cennych składników odżywczych, które powinny znaleźć się w naszej diecie. Jest także niezastąpionym źródłem energii, stąd polecana jest osobom, które prowadzą aktywny tryb życia lub uprawiają jakiś sport.
Kasza jaglana zawiera sporo białka łatwo przyswajalnego przez nasz organizm, a także witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Jej delikatny, lecz charakterystyczny smak idealnie komponuje się z warzywami, ale również z owocami. W zależności od upodobań możemy więc przygotować ją na słono lub na słodko.
Na śniadanie idealnie sprawdzi się także kasza gryczana. Podobnie jak jaglana, posiada duże ilości białka. Ponadto stanowi świetne źródło błonnika wspomagającego pracę jelit i układu pokarmowego, a także aminokwasów. Jeśli kasza gryczana znajdzie się w naszym śniadaniu, przez kilka dobrych godzin będziemy odczuwać sytość. Gdy mamy ochotę na słodkie, ciepłe śniadanie, możemy zagotować niepaloną kaszę z mlekiem i dodać ulubione owoce, a całość dosłodzić miodem. Aby posiłek był jeszcze pyszniejszy i zdrowszy, dorzućmy garść bakalii.
Zdrowe płatki – śniadaniowa klasyka
Płatki owsiane to hit śniadaniowy, szczególnie wśród miłośników zdrowego trybu życia. Owsianka dostarcza energii, a jednocześnie wspomaga odchudzanie. W sklepach można znaleźć różne rodzaje płatków owsianych- zwykłe, górskie lub błyskawiczne. Wybór zależy od naszych upodobań, jednak najwięcej osób poleca płatki górskie, które można spożywać po krótkim moczeniu w wodzie lub mleku.
Alternatywą dla płatków jaglanych zwykłych są płatki jaglane bio, uzyskiwane z ziaren prosa pozyskiwane w sposób ekologiczny. Płatki jaglane obfitują w węglowodany złożone, witaminy z grupy B, miedź, fosfor, magnez oraz żelazo.
Zaletą płatków jest ich wszechstronność. Sprawdzają się nie tylko jako główny składnik posiłku, ale także jako zdrowy dodatek na przykład do wypieków. Można dodawać je również do koktajlów oraz smoothies lub mieszać z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.
Pełną ofertę kasz i płatków bio znaleźć można w sklepie internetowym: https://miodwarzywa.pl/kategoria-produktu/produkty/maki-i-kasze/
/Artykuł sponsorowany/