Świeże owoce i warzywa są cennym źródłem błonnika pokarmowego, zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, wzmacniają odporność, chronią przed nowotworami. Zaleca się spożywanie 5 porcji warzyw lub owoców dziennie. Powinno się je dodawać do każdego posiłku.
Wiosną i latem mamy duży wybór świeżych warzyw i owoców. Jednak gdy nadchodzi późna jesień i zima, na sklepowych półkach i na straganach nie znajdziemy już świeżych, dojrzewających na słońcu warzyw i owoców. Wtedy warto sięgnąć po przetwory.
Zalety przetworów domowych
Można je przygotować samodzielnie albo kupić w sklepie. Robiąc własne przetwory mamy pewność, że zawierają tylko naturalne składniki. Takie przetwory są pozbawione sztucznych dodatków. Sami decydujemy, jakich składników używamy do ich przygotowania.
Samodzielne przygotowywanie przetworów zazwyczaj jest pracochłonne. Warzywa i owoce wybierane na przetwory muszą być w pełni dojrzałe, świeże, bez oznak pleśni lub zepsucia. Domowe przetwory należy przygotowywać jak najszybciej po zakupie lub zbiorze warzyw i owoców, by nie leżały w lodówce. Na przetwory najlepiej wybierać warzywa i owoce pochodzące z upraw ekologicznych.
Jak wybrać dobre przetwory w sklepie?
W każdym sklepie spożywczym znajdziemy alejkę z przetworami. Nie wszystkie jednak przetwory są warte skosztowania. Wybierając przetwory należy dokładnie czytać etykiety, zapoznać się ze składem produktu i sprawdzić czy nie zawiera on niepotrzebnych dodatków takich, jak cukier, syrop glukozowy–fruktozowy, konserwanty, polepszacze smaku.
Wiele przetworów jest w ten sposób wzbogacana, dlatego warto zainteresować się produktami ekologicznymi i naturalnymi. Zdrowe przetwory mogą być doskonałym zamiennikiem słodyczy. Spożywając je nie tylko ograniczymy spożywanie pustych kalorii, ale dostarczymy też organizmowi potrzebnych witamin i minerałów.
Przetwory pozwolą nam poczuć smak lata w okresie zimy. Można je spożywać przez cały rok. Soki owocowe, dżemy, konfitury to produkty, które ucieszą każde podniebienie.
Przetwory mogą być zdrowym dodatkiem do śniadań czy podwieczorków. Naleśniki czy gofry z konfiturą owocową na pewno polubią nie tylko dzieci, ale też dorośli.
/Artykuł sponsorowany/