Strona główna Wydarzenia Jak wybrać dobry pellet?

Jak wybrać dobry pellet?

0

Czym charakteryzuje się dobry pellet? Co bezpośrednio wpływa na cenę tego paliwa? W końcu, dlaczego powstają rozbieżności w efektywności ogrzewania? Sprawdź, jak poruszone kwestie wyglądają w rzeczywistości.

Każdy właściciel domu dąży do optymalizacji efektywności ogrzewania w stosunku do ceny paliwa. Pellet jest surowcem, który niejednokrotnie był i jest testowany pod tym względem. Jego popularność ciągle rośnie, przez co na rynku funkcjonuje spora grupa importerów. Wynika to z tego, że pellet jest świetną alternatywą w porównaniu do innych źródeł ogrzewania. Jest atrakcyjny cenowo, po spalaniu zostaje tylko niewielka ilość popiołu i co ważne, charakteryzuje się niską emisją CO2.

Pellet – czym jest i jak powstaje?
Pellet to paliwo, które powstaje głównie z odpadów drzewnych i przyjmuje formę granulatu. Spotkać można także wersje produkowane ze zrębków dębowych, trocin drzewnych, łusek słonecznika, ale także ze słomy, siana czy biomasy roślin energetycznych. Surowiec ten wykorzystuje się do ogrzewania domów jednorodzinnych, ale także większych powierzchni. Można go używać w przeznaczonych do tego piecach, jak i kominkach. Zanim tam trafi, musi zostać właściwie do tego przygotowany. Materiał, z którego powstaje pellet, jest na początku odpowiednio rozdrabniany. W sytuacji, gdy jest byt mokry, suszy się go, aby później sprasować i poddać procesowi granulacji. Wówczas uzyskujemy kawałki o średnicy mniej więcej 6-8mm i długości 2-3cm. Następnie w takiej formie jest chłodzony i na końcu trafia do worków, które są gotowe do sprzedaży.

Najczęściej wybierany pellet
Na rodzimym rynku dominuje pellet drzewny, który jest ceniony za wysoką wartość energetyczną. Produkuje się go zarówno z drzew iglastych, jak i liściastych. Ten pierwszy cechuje się nieco lepszymi parametrami. Dobry pellet posiadać będzie odpowiedni certyfikat potwierdzający jakość produktu np. DIN PLUS lub EN PLUS 1. Będzie on pozbawiony sztucznych dodatków sklejających, zanieczyszczeń mineralnych i chemicznych. Warto wiedzieć, że do produkcji pelletu wykorzystuje się jedynie pozostałości, a nie całe drzewa. Ciekawostką jest także fakt, że do wyprodukowania 1 tony opału potrzeba ok. 5 metrów sześciennych trocin.

Koszty – co warto wiedzieć?
Pellet to tani opał i dobry substytut dla tradycyjnych rodzajów paliw. Modernizacja kotłowni jest stosunkowo tania, a zwrot z inwestycji pojawia się w ciągu dwóch lat. Ponadto możemy kupić surowiec rodzimy i ten importowany. W Polsce jest wielu producentów o dobrej renomie. Nie trzeba się więc obawiać, że surowiec krajowy będzie odstawał od tego sprowadzanego. Przy zakupie warto jednak sprawdzić jego wartość opałową. Gorszej jakości pellet 13Mj/kg to wydatek ok. 600zł za tonę. Średniej klasy o kaloryczności oscylującej w okolicach 17 MJ/kg to ok. 800zł/t, a przy wysokiej jakości 19 MJ/kg cena przekracza 1000zł/t. Powyższe wartości dla lepszego obrazu można porównać przynajmniej w kilku miejscach, jak np. na pellet cena https://www.superopal.com/pellet/.

Ostatecznie parametrami, które determinują wysokość kosztów, są: jakość pelletu, powierzchnia ogrzewanego obiektu, jego stan techniczny i długość okresu grzewczego. Budynek o słabej izolacji termicznej będzie szybciej się wychładzał, co przełoży się bezpośrednio na ilość spalanego paliwa. Obiekty odpowiednio zabezpieczone dają pole do popisu w kontekście optymalizacji zużywanego pelletu. Pomagają w tym zainstalowane komputery i fora internetowe pełne pasjonatów, którzy windują swoje wyniki. Nie mniej przyjmuje się, że roczne zapotrzebowanie domu średniej wielkości wynosi ok. 4-5 ton pelletu na sezon grzewczy.

Pellet dzięki dobrej relacji ceny do efektywności spalania i kaloryczności zdobył dużą grupę sympatyków. Kupując taki produkt należy sprawdzić czy posiada on stosowne certyfikaty potwierdzające jakość. Będziemy mieli wówczas pewność, że nabywamy sprawdzony produkt. Takie decyzje zaprocentują w przyszłości.

/Artykuł sponsorowany/