Strona główna Wydarzenia Najlepsza kawa ziarnista – jak wybrać?

Najlepsza kawa ziarnista – jak wybrać?

0

Czym byłby dzień bez kawy? Dla wielu osób to nieodłączny element porannego rytuału. Od kilku lat zaobserwować można jednak wyraźny trend poszukiwania alternatywnych metod parzenia kawy i poszukiwania najlepszej kawy, niekoniecznie którejś ze znanych na całym świecie marek. To właśnie jest trzecia fala kawowa. O niej i o tym jak wybrać najlepszą kawę przeczytacie poniżej.

Trzecia fala kawowa

Falami kawowymi nazywamy ruchy, które zmieniły sposób dostępu jak i metody parzenia kawy na przestrzeni lat. Pierwsza fala została zapoczątkowana w latach 20. XX wieku i trwała do lat 60. W jej trakcie kawa stała się popularna na całym świecie. Jednak w skutek wojen nie była to kawa palona, a rozpuszczalna którą można było zaparzyć w każdym miejscu. Często była ona jednak kwaśna w smaku co powodowało konieczność picia jej z mlekiem i śmietanką.

Druga fala kawowa rozpoczęła się właśnie w latach 60. XX wieku. Jej narodziny są powiązane z kawiarniami sieciowymi, w których można było kupić dobrej jakości kawę bez względu na kraj. Kawiarnie sieciowe serwowały głównie arabicę, która wyparła w dużej mierze robustę. Najpopularniejszym narzędziem do parzenie w tych latach był ekspres ciśnieniowy, z którego można było wypić powtarzalne espresso i latte.

O trzeciej fali mówimy od początku lat 90. XX wieku. To wtedy osoby pijące kawę stały się bardziej świadomymi konsumentami. Coraz częściej klienci zwracali i zwracają uwagę na źródło pochodzenia ziaren oraz jaka palarnia kawy je wykonała. Poza tym ważne stały się również alternatywne metody parzenia jak drip, french press, aeropress itp.

Jak odnaleźć najlepszą kawę?

Ciężko jednoznacznie wskazać jaka jest najlepsza kawa ziarnista. Każdy będzie posiadał inne kryteria wyboru, ponieważ jedni lubią kawę z nutami kwasowymi inni z kolei orzechowe czy kakaowe. Jest jednak część cech wspólnych, które powinna zawierać każda dobrej jakości kawa. Przede wszystkim kawa powinna być świeżo palona. Warto również kupować kawę ziarnistą, ponieważ zachowuje ona więcej aromatów od mielonej. Co znaczy świeżo palona? Polskie palarnie kawy mówią najczęściej o trzech miesiącach do pół roku od daty palenia. Kawa ma dłuższą datę ważności, ale to w tym czasie będzie miała najwięcej aromatów i wartości smakowych. Z opakowania po otwarciu powinien wydostawać się wyraźny aromat. Drugą ważną kwestią jest równomierność wypalenia. Ziarna dobrej jakości będą wypalone równo, dzięki czemu zaparzony napar nie będzie posiadał niepożądanych aromatów.

Gdzie kupić dobrą kawę?

W celu zakupu dobrej kawy warto skorzystać z firm specjalizujących się w tej dziedzinie. Sklep z kawą będzie posiadał nie tylko świeżo wypaloną kawę, ale także dokładne informacje na temat palarni, czy pochodzenia ziaren. Pozwoli to nam dobrać kawę odpowiednią do naszych indywidualnych preferencji.

Więcej: https://www.kawepale.pl/

/Artykuł sponsorowany/