Na to tradycyjne danie Czesi zazwyczaj oferują swój fenomenalny camembert – Hermelin, który można dostać w wielu smakach. W knajpkach serwują również smażony ser Edam lub smażony rodzimy ser Niva. Ten ostatni to ser pleśniowy. Pyszny jest każdy.
Gdy jestem u naszych południowych sąsiadów, najczęściej kupuję smażoną Nivę, bo lubię charakterne sery. Smażeny syr z hranolkami to jedno z moich ulubionych czeskich dań. Jest to potrawa ciężka i bardzo sycąca, z tego powodu pozwalam sobie na takie danie raz w roku.

Potrzeba:
ser – dowolny ulubiony- Edam, camembert, 4 sztuki
3 jajka
bułka tarta
Każdy kawałek sera zamoczyłam w rozbełtanych jajku i obtoczyłam w bułce tartej. Czynność powtórzyłam dwukrotnie, by ser był dobrze zabezpieczony i nie wyciekł podczas smażenia. Smażę w głębokim tłuszczu kilkadziesiąt sekund do zrumienienia. Do tego obowiązkowe są frytki i ser tatarski. No i bursztynowy napój…
Smacznego!
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch




![Kolejna kradzież w drogerii. Rozpoznajesz osoby ze zdjęć? [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/10/page-14-100x75.jpg)




![Recital znakomitej czeskiej pianistki zainauguruje tegoroczne Dni Muzyki Kameralnej w Świdnicy [KONKURS]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/10/page_-inauguracja-Dni-Muzyki-Kamerlanej-Swidnica-2025-100x75.jpg)
![Kabaret Paranienormalni z nowym programem „Ostre Cięcie” w Świdnicy [KONKURS]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/10/kabaret-SWIDNICA-2025-100x75.jpg)