Przez dwa dni w Świdnicy rozmawiać będą przedstawiciele branży turystycznej i samorządów. Okazją jest rozpoczynająca się dzisiaj konferencja, poświęcona innowacjom w turystyce. Dodatkową atrakcją będzie jarmark wyrobów regionalnych.
Świdnica, Rynek; zdjęcie Dariusz Nowaczyński
Konferencja Pokongresowa „Innowacje na rynku turystycznym. Przedsiębiorstwo, Samorząd Nauka” została przygotowana w oparciu o wnioski zasygnalizowane podczas zorganizowanego przez Świdnicę w roku 2016 Kongresu Turystyki Polskiej. Jej tematem wiodącym jest innowacyjność – determinanta rozwoju regionów, rentowności biznesu i sprawności procesów zarządczych.
Podczas konferencji wręczone zostaną nagrody ogólnopolskiego czasopisma „Forum Biznesu”: Przyjazna Gmina 2017 oraz Produkt Turystyczny Roku 2017 i Usługa Turystyczna Roku 2017.
Jednym z wydarzeń towarzyszących tegorocznej konferencji będzie jarmark wyrobów tradycyjnych, na którym mieszkańcy miasta będą mogli zakupić m.in. miody i wyroby pszczele, ozdoby choinkowe, żywność ekologiczną (wędliny, sery, wyroby z gęsi i kaczki) z różnych regionów kraju. Jedną z atrakcji będzie stoisko z zapiekankami, które będą robione na miejscu w piecu oraz stoisko z chlebem na zakwasie. Tradycyjnie nie zabraknie stoisk z czapkami, szalikami oraz drobiazgami dla najmłodszych. W pierwszym dniu konferencji w godzinach od 9:30 do 17:00 w namiocie Uzdrowiska Cieplice, który będzie ustawiony naprzeciwko głównego wejścia do Teatru Miejskiego będzie można bezpłatnie skorzystać z zabiegu na gałki oczne – aerozoli.
Konferencja potrwa do 19 października.
/materiały organizatora, opr. red./