Niskokaloryczne obiady i desery przygotowywali uczestnicy ostatnich warsztatów kulinarnych z cyklu „Aby jedzenie przyniosło zdrowie”. Oprócz przyrządzania posiłków nie tylko dla cukrzyków, nie zabrakło degustacji.
11 maja zakończył się cykl spotkań obejmujących warsztaty kulinarne „Aby jedzenie przyniosło zdrowie”. Wydarzenie w Centrum Wspierania Organizacji Pozarządowych w Świdnicy zorganizowało funkcjonujące od marca tego roku Świdnickie Stowarzyszenie Diabetyków „DIABETYK”.
W sumie zrealizowano trzy spotkania, które poprowadziła wrocławska dietetyczka Patrizia Polańska. Na pierwszym z nich uczestnicy dowiedzieli się o m.in. prewencji cukrzycy, „Indeksie Glikemicznym” czy dieto terapii z uwzględnianiem zasad prawidłowego żywienia i wykazu produktów spożywczych. Zdobytą wiedzę zastosowali na kolejnych warsztatach kulinarnych przygotowując propozycje niskokalorycznych i zdrowych dań. – Przedsięwzięcia tego typu są niezmiernie potrzebne, zwłaszcza osobom chorym, które w wielu przypadkach, nie miały okazji spotkań z dietetykiem czy też możliwości poznania lekkostrawnej kuchni – zauważa prezes Stowarzyszenia Grażyna Kobiałka
Na ostatnich zajęciach przygotowywano potrawy obiadowe i desery. – Atmosfera była znakomita a uczestnicy, jak zwykle, mieli możliwość, nie tylko przyrządzenia nowych dla siebie potraw, ale również ich skonsumowania oraz oceny – mówi prezes Stowarzyszenia Diabetyków „DIABETYK” Grażyna Kobiałka. Jak dzielili się wrażeniami uczestnicy potrawy wyglądały zachęcająco i doskonale smakowały. – Okazuje się, że posiłki niskokaloryczne i mało przetworzone potrafią być nie tylko smaczne, ale zdrowo wpływać na nasz organizm – dodaje Grażyna Kobiałka.
„Warsztaty kulinarne – aby jedzenie przyniosło zdrowie” zostały dofinansowane ze środków Starostwa Powiatowego w Świdnicy oraz Miasta Świdnicy.
WSZYSTKIE PRZEPISY ZNAJDZIESZ TUTAJ
/oprac. AN/