Surówka z pora jest jedną z typowych polskich barowych surówek. Pamiętam, że w czasach studenckich w barze nieopodal uczelni można było taką zamówić np. do kotleta mielonego i przyznaję, że bardzo lubiłam taki zestaw. Dziś chciałabym zaproponować surówkę na bazie pora jako dodatek do wigilijnego karpia.
W domu rodzinnym mojego męża właśnie w Wigilię zawsze pojawiała się ona w jako jeden z dodatków do smażonego karpia. Powiem Wam, że fenomenalnie pasuje do chrupiącej rybki. Naturalna pikanteria pora w połączeniu z winnością, słodyczą i kwaskowatością jabłka, całość zaś zanurzona w aksamitnym sosie majonezowo- śmietanowym podkreśla wyjątkowość tego wigilijnego dania. Choć w moim rodzinnym domu nigdy taka surówka nie pojawiała się na wigilijnym stole, z radością zaadaptowałam ją do naszego zestawu wigilijnych potraw.
Potrzeba:
1 por
1 jabłko
1/2 szklanki zielonego groszku (polecam użycie mrożonego, sparzonego wrzątkiem lub groszku z puszki)
1 łyżka majonezu
1 łyżka chrzanu
2 łyżki gęstej, kwaśnej, śmietany
sok z cytryny do smaku
sól, pieprz
Wykonanie:
Pora myję dokładnie. Białą część łodygi przekrawam na wzdłuż i siekam w pół krążki. Zalewam wrzątkiem i po minucie hartuję w zimnej wodzie. Jabłko myję, pozbawiam gniazd nasiennych i trę na tarce o grubych oczkach. Groszek również zalewam wrzątkiem. Pozostawiam jednak w takiej kąpieli na kilka minut. Groszek odsączam, dodaję do pora i potartego jabłka. Dołączam majonez, chrzan i śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Polecam, bo naprawdę podkręca wyśmienity smak karpia.
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch