Witaminy to niezwykłe związki, od których zależy nasze zdrowie i witalność. Gdy organizm zaczyna cierpieć na ich niedobór, zaburzona zostaje przemiana materii, a ciało szybciej się starzeje. Warto wiedzieć, że to polski uczony Kazimierz Funk „wyprodukował” po raz pierwszy związek , który nazwał właśnie witamina, od łacińskiego słowa vita – życie.
Nazwa bardzo słuszna bo to im zawdzięczamy zdrowie i młodość. Tych najważniejszych jest 13, ale podgrup jest znacznie więcej i tak np. witaminy z grupy B jest aż osiem. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędna jest cała trzynastka , a ponieważ nasz organizm nie potrafi ich produkować, muszą być dostarczane w diecie. Ostatecznością jest farmakologia, czyli przyjmowanie w postaci tabletek, ale jak twierdza lekarze sztuczne witaminy nigdy nie zastąpią tych przyjmowanych naturalnie. Dlatego wiaro wiedzieć co jeść, aby nasze ciało nie domówiło posłuszeństwa, bo najdrobniejsza nawet awitaminoza natychmiast da o sobie znać.
Witamina A
Odpowiada za układ pokarmowy i oddechowy, a także za stan skóry i włosów. Gdy jest jej zbyt mało „rzuca” się na oczy, czyli powoduje brak widzenia podczas tak zwanej szarówki, znanego również jako „kurza ślepota”. Mniej uciążliwym objawem jest sucha i twarda skóra. Aby temu zapobiec trzeba jeść marchewkę, jaja, ser, masło, mleko, melon i brzoskwinię.
Witamina D
Jest nietypowa ponieważ uaktywnia się pod wpływem słońca. Odpowiada za układ kostny i w mniejszym stopniu za wchłanianie jelitowe. Gdy jej zabraknie szwankuje cały układ kostny, a widocznym objawem jest krzywica. Aby zapobiec niedoborom wystarczy pić tran lub jeść ryby, najlepiej śledzie, łososie, makrele i tuńczyki.
Witamina E
Nazywana jest witaminą płodności. Zapobiega również poronieniom, a przy okazji stymuluje prace mięśni, dlatego bywa nazywana „ motorem życia”. Niedobór to nie tylko niepłodność, ale również paraliż mięśni. Aby zapobiec katastrofie wystarczy jeść mleko, jaja, razowy chleb, sałatę, orzechy włoskie oraz oleje sojowe i słonecznikowe.
Witamina K
Wpływa na krzepliwość krwi. Jej brak to krwawienia i krwotoki. Odpowiednia dawkę organizmowi zapewni kapusta, kalafior, szpinak, brukselka, pomidory, groszek oraz olej sojowy.
Witamina B1
Jej udział w procesie przemiany tłuszczów i węglowodorów jest niezaprzeczalny. Odpowiada za pracę układu nerwowego i krwionośnego. A niedobory powodują zanik mięśni, niewydolność serca oraz zapalenia nerwów, bóle głowy, bezsenność i duszności. Aby odpowiednio wyposażyć organizm w zapasy wystarczy w diecie uwzględnić wieprzowinę, mleko, jaja, groch, ziarna zbóż i chleb razowy.
Witamina B2
Jej polem działania jest odporność. Gdy pojawiają się zajady, zapalenie skóry, czy zapalenie spojówek, to znaczy że jej brakuje. Aby temu zapobiec, wystarczy oprzeć dietę na jajach, rybach, serze, mięsie, szpinaku i sałacie.
Witamina B5
Uczestniczy w przemianie białek i dostarczaniu energii. Jej brak powoduje siwienie włosów i wypryski na skórze. Dostarczyć ją można organizmowi jedząc jaja, orzeszki ziemne i mięso.
Witamina B6
Bierze czynny udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Niedobór jest równoznaczny z anemią, padaczką, aby temu zapobiec wystarczy jeść jaja, mięso, fasolę i kiełki pszenicy.
Witamina B12
Jest czynnikiem sprawczym podczas produkcji czerwonych krwinek. Jej brak oznacza anemię ze skłonnością do nowotworów. Znajduje się w mleku, jajkach i mięsie.
Witamina B15
Mało znana, ale wiadomo, że bierze udział w oddychaniu komórek i utwardzaniu naczyń krwionośnych. Gdy jest jej za mało powoduje świąd i zapalenie wątroby. Jedzenie mięsa zapewnia jej dostateczną ilość w organizmie.
Witamina C
Najbardziej popularna, odpowiada za odporność. Gdy nie dostarczamy jej do organizmu – pękają naczynia krwionośne, bolą stawy i często się przeziębiamy. Owoce, zwłaszcza cytrusowe oraz warzywa w pełni zaspokoją zapotrzebowanie organizmu na kwas askorbinowy, bo tak bywa też nazywana.
Witamina H
Skóra i włosy – to jej „działka”. Gdy jest jej za mało, wypadają włosy, a na skórze pojawiają się dziwne wypryski. Aby temu zapobiec trzeba jeść jaja, mleko i wątróbkę.
Witamina PP
Ma właściwości podobne do witaminy C, jej niedobór sprawia, że pękają naczynia krwionośne. Profilaktycznie warto jeść paprykę i owoce cytrusowe.