Przed Świętami Wielkanocnymi wizyta w Marcinowicach jest niemal obowiązkowa. Już od dwunastu lat gmina organizuje najpopularniejsze w powiecie świdnickim prezentacje tradycji stołu wielkanocnego. Ze względu na ogromne zainteresowanie wystawców po raz pierwszy wykorzystane zostaną dwie hale w Zespole Szkół w Marcinowiach.
Tradycje Stołu Wielkanocnego w tym roku organizowane są 20 marca, w niedzielę palmową. Tradycyjnie będzie można obejrzeć suto zastawione stoły, które przygotują Koła Gospodyń Wiejskich, szkoły i stowarzyszenia. Nie zabraknie gości specjalnych z czeskiego Jicina i gminy Żukowo w powiecie kartuskim. Chęć uczestnictwa zgłosiło 38 organizacji. Tradycyjnie jury postara się wyłonić szczególnie wyróżniający się stół, który zachwyca zarówno pięknym nakryciem, jak i smacznymi potrawami.
Nowością tegorocznej edycji będzie uruchomienie drugiej hali wystawienniczej, na której lokalni producenci, artyści i twórcy sprzedawać będą swoje wyjątkowe produkty. Podczas Kiermaszu Produktu Lokalnego zaprezentuje się ponad dwudziestu wystawców, dzięki którym odwiedzający zaopatrzą się m.in. w miody, dżemy i susz owocowy, soki malinowe, tradycyjne wędliny, jajka, ręcznie wyrabiane słodycze, tradycyjne pierniki śląskie, chałwę lnianą, rękodzieło szydełkowe, ceramikę artystyczną, artykuły drewniane, stroiki wielkanocne.
Tradycje Stołu Wielkanocnego rozpoczynają się w niedzielę 20 marca o godzinie 14.00 w halach sportowych Zespołu Szkół w Marcinowicach. Szczegółowe informacje oraz lista wystawców znajduje się na stronie www.tradycjestolu.marcinowice.pl.