Strona główna Bez kategorii Gdzie są rośliny ze skweru przy ul. Franciszkańskiej?

Gdzie są rośliny ze skweru przy ul. Franciszkańskiej?

6

Z wpuszczonych w ziemię gazonów przy ul. Franciszkańskiej w Świdnicy zniknęły ozdobne trawy i podświetlenia. Zamiast tego jest do równo usypana ziemia. Co się stało?

Franciszkańska

Skwer obecnie

Przebudowa skweru zaczęła się na początku grudnia 2012 roku i kosztowała ponad 624 tys. zł, z czego ponad 404 tys. zł Świdnica otrzymała w formie dotacji unijnej. Zaniedbane dotąd miejsce między biblioteką a budynkami przy ul. Siostrzanej zupełnie zmieniło swój wygląd. Na zieleń wydzielono niewielkie gazony. W centralnej części została wmurowana skrytka na pamiątki świdniczan, a w kwietniu 2014 w tym miejscu zainstalowano rzeźbę sześciu dzików, autorstwa wrocławskiego artysty Grzegorza Łagowskiego.

Jak same dziki od razu zyskały sympatię świdniczan, tak całe rozwiązanie skweru wywołało dyskusję. Protestowali m.in. mieszkańcy budynku przy ulicy Siostrzanej, do którego nie przewidziano dojazdu. Krytykowano zabudowanie skweru granitem, rodzaj wybranej zieleni, brak cienia i wreszcie same gazony. Miały być piękniejsze wraz z nasadzeniem oryginalnych roślin. Rzeczywiście, takie rośliny się wreszcie pojawiły, ale nie na długo. Kilka tygodni temu zniknęły, a gazony zasypano ziemią. I nic się więcej na razie nie dzieje. Dlaczego zaszły takie zmiany?

Dziki9

Skwer w kwietniu 2014 roku

Wielu mieszkańców, a także wspólnoty mieszkaniowe i Spółdzielnia Mieszkaniowa sygnalizowały od miesięcy, że piesi w rejonie skweru przy ul. Franciszkańskiej nie czują się bezpiecznie, ze względu na obniżenie kwater z zielenią w tym rejonie. Obniżenie poziomu gruntu powodowało dyskomfort i zagrożenie bezpieczeństwa pieszych, dotyczyło to zwłaszcza dzieci – odpowiada na pytania Swidnica24.pl Magdalena Dzwonkowska, rzeczniczka prasowa UM w Świdnicy. – Za niezbędne uznaliśmy więc wystąpienie do Urzędu Marszałkowskiego o zgodę na dokonanie zmian. Iluminacje świetlne przeniesiono i zamontowano pod filarami biblioteki, budynku spółdzielni oraz ławkami na skwerze. Likwidacja iluminacji świetlnych umożliwiła podniesienie poziomu gruntu w kwaterach, który został wyrównany do poziomu nawierzchni na skwerze. Z uwagi na panujące warunki atmosferyczne, dokonamy nowych nasadzeń na początku września. Chcemy urozmaicić zieleń, wprowadzając m.in.: niewysokie drzewa i rośliny zimozielone.

/asz/