Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Melon z szynką

Czary Penelopy: Melon z szynką

0

Jak zrobić szybką przekąskę na rodzinną kolacyjkę lub spotkanie ze znajomymi? Mając dojrzałego melona i dobrą szynkę to nic trudnego!

melon

Potrzeba
1 dojrzały melon galia
opakowanie szynki parmeńskiej/serrano
twardy ser (w typie pecorino/Grana Padano)
pachnące pomidory koktajlowe
oliwa
czarny pieprz
sól
rukola

Dojrzałego melona trzeba przekroić na pół, łyżką usunąć gniazdo nasienne, a następnie połówki pokroić jeszcze na ósemki lub szesnastki (zależy od wielkości melona). Następnie trzeba pozbyć się skóry, wykrawając ją w miejscu gdzie w melon łatwo wchodzi ostry nóż. Jeśli obierzecie go zbyt cienko, to będzie zbyt twardy przy zewnętrznej stronie i popsuje Wam ucztę.
Pokrojone i obrane łódeczki rozkładamy na talerzu (może być jeden duży lub mniejsze z gotowymi porcjami).
Melona trzeba dosyć mocno oprószyć świeżo mielonym pieprzem, posolić i polać dobrą oliwą. Na melona niedbale rzucamy porwane na pół plastry szynki, pomiędzy rozsypujemy połówki pomidorów koktajlowych (lub ćwiartki innego pachnących pomidorów). Wolne miejsca uzupełniamy kawałkami sera typu cheddar, pecorino, Grana Padano lub innego najlepiej twardego i aromatycznego. Można okrasić świeżą rukolą (ja akurat jej nie miałam w lodówce, więc użyłam kiełków rzodkiewki, bo… akurat były.
No i można zasiadać. Dojrzały melon jest lekki i orzeźwiający, więc jest aromatycznie i świeżo… Smacznego!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

Poprzedni artykułPolecamy: Filip Springer „13 pięter”
Następny artykułPiękniejszy świat Beaty: Manipulowanie przy sumieniu