Strona główna Blogi Czary Penelopy: Paglia e fieno – makaron z groszkiem

Czary Penelopy: Paglia e fieno – makaron z groszkiem

0

Wracałam do domu bardzo głodna. Zjedzone w pracy jabłko wkurzyło moje soki trawienne, a te w odwecie podsuwały mi różne projekcje wypasionego obiadu. Dotarłam do sklepu. Na stoisku z warzywami, znalazłam rozwiązanie swoich smakowych udręk. Niemal od razu go wypatrzyłam. Mojego wybawcę – łuskany, świeżutki, młodziutki, zielony groszek. No nie mogłam mu się oprzeć. Wiedziałam, że w połączeniu z makaronem i śmietaną stworzy genialne połączenie. Uradowana, że mam „plan” gnałam do domu.

makaron z groszkiem
Potrzeba:
30 g masła
500g zielonego łuskanego groszku
250 g młodej cukinii
100g śmietany
250g mieszanki zielonego i białego spaghetti lub tagliatelle
1 łyżka oliwy
świeżo starty parmezanu do smaku
sól, pieprz
1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

W dużym garnku zagotowałam osoloną wodę. Tagliatelle wrzuciłam do gotującej się wody i ugotowałam al dente z odrobiną oliwy. Równolegle z gotowaniem makaronu rozpuściłam masło w drugim garnku. Cukinię pokroiłam w ćwiartki, a następnie w plasterki. Wrzuciłam do masła, zamieszałam. Dorzuciłam groszek i podgrzewałam na małym ogniu około 2 minuty (tak by warzywa zachowały jędrność. Dodałam śmietanę, zagotowałam, zredukowałam sos podgrzewając 2-3 minuty. Zdjęłam z ognia. Gdy makaron był gotowy, odlałam wodę i odcedzony makaron wrzuciłam do garnka z sosem śmietanowym. Garnek ponownie wylądował na małym ogniu, dodałam tarty parmezan, doprawiłam solą, pieprzem i muszkatem. Dokładnie wymieszałam zawartość garnka. Wyłożyłam na talerze i posypałam parmezanem.
Cały proces gotowania trwał 10 minut. Serio. Danie było delikatne i pyszne.

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

Poprzedni artykułPolecamy: Zły chłopiec
Następny artykułPiękniejszy świat Beaty: Panna idealna