Wracałam do domu bardzo głodna. Zjedzone w pracy jabłko wkurzyło moje soki trawienne, a te w odwecie podsuwały mi różne projekcje wypasionego obiadu. Dotarłam do sklepu. Na stoisku z warzywami, znalazłam rozwiązanie swoich smakowych udręk. Niemal od razu go wypatrzyłam. Mojego wybawcę – łuskany, świeżutki, młodziutki, zielony groszek. No nie mogłam mu się oprzeć. Wiedziałam, że w połączeniu z makaronem i śmietaną stworzy genialne połączenie. Uradowana, że mam „plan” gnałam do domu.

Potrzeba:
30 g masła
500g zielonego łuskanego groszku
250 g młodej cukinii
100g śmietany
250g mieszanki zielonego i białego spaghetti lub tagliatelle
1 łyżka oliwy
świeżo starty parmezanu do smaku
sól, pieprz
1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
W dużym garnku zagotowałam osoloną wodę. Tagliatelle wrzuciłam do gotującej się wody i ugotowałam al dente z odrobiną oliwy. Równolegle z gotowaniem makaronu rozpuściłam masło w drugim garnku. Cukinię pokroiłam w ćwiartki, a następnie w plasterki. Wrzuciłam do masła, zamieszałam. Dorzuciłam groszek i podgrzewałam na małym ogniu około 2 minuty (tak by warzywa zachowały jędrność. Dodałam śmietanę, zagotowałam, zredukowałam sos podgrzewając 2-3 minuty. Zdjęłam z ognia. Gdy makaron był gotowy, odlałam wodę i odcedzony makaron wrzuciłam do garnka z sosem śmietanowym. Garnek ponownie wylądował na małym ogniu, dodałam tarty parmezan, doprawiłam solą, pieprzem i muszkatem. Dokładnie wymieszałam zawartość garnka. Wyłożyłam na talerze i posypałam parmezanem.
Cały proces gotowania trwał 10 minut. Serio. Danie było delikatne i pyszne.
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch



![Mistrzowie parkowania [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/12/page-11-100x75.jpg)


![Strażacy interweniowali po alarmie z czujki tlenku węgla [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/12/Tlenek_wegla_w_Strzegomiu-6-100x75.jpg)


![Kto wygrał zaproszenia na świąteczny koncert zespołu i chóru Armii USA w Świdnicy? [ROZWIĄZANIE KONKURSU]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2023/04/Orkiestra-Sil-Powietrznych-Stanow-Zjednoczonych-w-Europie-21-04-2023-Swidnica-5-100x75.jpg)