Konkurencja była duża. Potrawy rywali smakowały i cieszyły oko. Ale to ekipa z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. W. Witosa w Mokrzeszowie pokonała uczestników konkursu i wróciła do domu ze Złotą Patelnią – trofeum IV Ogólnopolskiego Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego „Smaki wsi” – informuje Janusz Waligóra, rzecznik prasowy Urzędu Gminy w Świdnicy.
– Konkurs organizowany jest cyklicznie pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ZSCKR w Karolewie. Ma za zadanie nie tylko promowanie polskiej żywności tradycyjnej i pokazanie oryginalności kuchni różnych regionów Polski, ale przede wszystkim wspieranie uczniów w ich rozwoju zawodowym i osobistym – mówi Sylwia Stróżyk z ZSCKR w Mokrzeszowie.
W tym roku tematem były potrawy bezmięsne z wiejskiej chaty. Trzeba było sięgnąć po rodzinne przepisy babć i ciotek. Potem poćwiczyć na zajęciach przygotowywanie dania pod czujnym okiem Pani Brygidy Kowalczyk – nauczyciela przedmiotów gastronomicznych.
I tak uczennice z II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych – Agata Charciarek i Michalina Nowak – wyczarowały kluski sine z serem, podawane z podsmażoną cebulką i zsiadłym mlekiem. – Zwyciężyła prostota doprowadzająca do rozkoszy podniebienie – mówili członkowie jury.