Od maja tego roku przy ulicy Bystrzyckiej 22 w Świdnicy w miejscu, gdzie jeszcze niedawno słynna restauratorka – Magda Gessler przeprowadzała kuchenną rewolucję „Starego Browaru” powstała całkiem nowa restauracja – Manufaktura. Od momentu emisji programu obiekt ten zmienił właściciela i przeszedł całkowitą metamorfozę.
Manufaktura to lokal z solidną kuchnią polską łączącą potrawy rekomendowane przez Magdę Gessler wzbogacone o świeży powiew, jakim jest połączenie umiejętności dotychczasowych kucharzy z nową kadrą. Kuchnia opiera się na lokalnych produktach najwyższej jakości. Menu zostało wzbogacone o wędzone na miejscu wędliny, ryby i sery, jak również domowe wypieki. W ofercie jest bogato rozbudowana karta win oraz szeroka gama asortymentu piw, m.in. piwa rzemieślnicze sygnowane marką Manufaktury.
Restauracja Manufaktura znajduje się na terenie byłego XIX-wiecznego, poniemieckiego browaru, otoczonego ogrodem, który został gruntownie odświeżony i przygotowany do przyjmowania gości. Oprócz przebudowy i zmiany funkcjonalności sal z podziałem na funkcje bankietową oraz restauracyjną nastąpiły diametralne zmiany wyglądu wnętrza restauracji. Dzięki znakomitej pracy projektantów polegającej między innymi na odsłonięciu oryginalnych elementów konstrukcyjnych budynku, nadaniu im industrialnego sznytu oraz wspaniałemu doborowi dodatków udało się stworzyć miejsce z niepowtarzalnym klimatem.
Ten lokal to nie tylko restauracja, ale również miejsce, gdzie będą się odbywały na żywo wysokiej klasy kameralne koncerty. Nie zabraknie jazzu, bluesa, funky, reggae, muzyki elektronicznej oraz kabaretów w wykonaniu zarówno lokalnych, jak również znanych artystów.
Dzięki ogromnemu potencjałowi, drzemiącemu nie tylko w magii i historii, miejsce to oprócz podstawowej funkcji restauracyjnej, bankietowej i szkoleniowej z pewnością wpisze się na stałe w mapę kulturalną Świdnicy. Takiego miejsca Świdnica potrzebowała już od dawna.
Więcej informacji znajdziecie Państwo na facebook’owym profilu restauracji: Restauracja Manufaktura Świdnica