Zima, zima, zima. W miejscu, gdzie aktualnie przebywam, śnieg pokrywa cały okoliczny świat. Przyznaję, że pięknie wyglądają ośnieżone drzewa i błyszczący w słonecznych promieniach – śnieg. Jest bajkowo. Zimą właśnie podczas takiej aury mam apetyt na gęste zupy z dużą ilością cebuli, czosnku, imbiru, ostrych papryczek – czyli z wszystkim tym, co czyni zupy rozgrzewające i sycące.
Ostatnio właśnie taką zupę ugotowałam dla swojej rodziny. Bazą była biała fasola Jaś. Postanowiłam, że zupa będzie miała kolor nawiązujący do tego, co za oknem. I tak powstała przepyszna biało – zielona, aromatyczna, gęsta zupa z pietruszkowym pesto i śmietaną.
Potrzeba:
500g białej fasoli
2 duże cebule
600ml bulionu drobiowego
150 g śmietany
posiekana natka pietruszki
chleb czosnkowy
Pesto:
60g posiekanej natki pietruszki
2 rozgniecione ząbki czosnku
60g zmielonych orzeszków pinii
60g startego, świeżego parmezanu
biały pieprz
150 ml oliwy
Fasolę należy namoczyć kilkanaście godzin przed planowanym gotowaniem zupy.
Składniki pesto zmiksować 2 minuty na puree . Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła. Dodać namoczoną fasolę, bulion i gotować do miękkości tej ostatniej. Można wtedy odsączyć część fasoli a zupę zmiksować. Wrzucić to, co odłowiliśmy. Zaprawić śmietaną i trzymać na ogniu jeszcze 5 minut. Dodać natkę pietruszki i pesto. Wymieszać. Rozlać zupę na talerze, podawać z parmezanem i chlebem czosnkowym. Zamiast robić pesto samemu, można kupić gotowe.
Penelopa Rynarkiewicz-Szmajduch