Któż nie zna tego bodaj najpopularniejszego brytyjskiego dania? Kawałek mięsistej białej ryby w chrupiącej panierce w towarzystwie ziemniaczanych frytek robi wrażenie na wszystkich. Gdy parę lat temu byłam u przyjaciół mieszkających wówczas w Irlandii, poszliśmy do maleńkiej przyportowej smażalni.
Podano nam tam olbrzymi filet przepysznej świeżutkiej ryby, która najprawdopodobniej jeszcze chwilę wcześniej pływała w morzu celtyckim. Do tego promieniście rozłożone, złociste frytki, cytryna do skropienia oraz kilka różnych dipów. No przyznam się, że zestaw robił wrażenie. To była wersja restauracyjna. Zazwyczaj jednak autochtoni kupują taką rybę z frytkami w papierowych torebkach i nie zrażeni padającym często deszczem zajadają swoją porcję zapominając o bożym świecie.
W mojej wersji fish and chips są pewne zmiany. A mianowicie pojawia się surówka z kapusty. I tutaj nie ma znaczenia, czy będzie to klasyczna surówka z kiszonej kapusty czy też z białej. Dla mnie ważne są po prostu witaminy. Zrezygnowałam również ze smażonych frytek na korzyść pieczonych ziemniaczanych ćwiarteczek.
Przepis na rybę podpatrzony u geniusza kuchni- Jamie Oliviera:
Olej słonecznikowy do smażenia
½ łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
225 g filetów rybnych np. dorsza
225 g mąki
+1 łyżka do opanierowania filetów
285 ml zimnego piwa,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wlej olej do frytkownicy lub dużego rondla i podgrzewaj do 190ºC . Posyp filety rybne solą i pieprzem z obu stron. Wymieszaj mąkę, piwo i proszek do pieczenia aż powstanie gładka i błyszcząca masa. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę. Każdy filet z ryby otocz w mące, a następnie zanurz w cieście. Potrzymaj chwilkę nad miską, tak aby nadmiar ciasta odciekł. Smaż ryby około 4 minut do momentu, gdy filet będzie złocisty i chrupiący.
Smacznego.
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch